Om uit te leggen of je pigmentvlekken kunt krijgen van microneedling, leg ik eerst kort uit wat er gebeurd bij de stappen in de vorming van een pigment vlek: Als voorbeeld geef ik een pigmentvlek door zonschade. Het gebeurd niet alleen door zonlicht op de huid maar ook dat wat via onze ogen binnen komt. Dit licht stimuleert hormoonaanmaak (MSH) in de hypofyse. Het hormoon zoekt de pigment cellen op en geeft het signaal om meer pigmentkorrels aan te maken. De korrels worden via de dendrieten (vertakkinkjes van de pigment-vormende cel in de basaalcellenlaag) overgedragen aan de huidcellen die er tegenaan liggen. Onder invloed van een aminozuur (Fenylalaïne) wordt tevens Tyrosinase aangemaakt, en dit enzym zorgt weer voor melanine (pigment of wel de kleurstof zelf) aanmaak.

Waarom krijgen we pigmentvlekken?

Door invloed van buitenaf of van binnenuit; het begint met een irriterende factor. Je kunt in de roze balk zien dat er vervolgens heel wat chemische processen plaats vinden voordat er een zichtbare vlek op je huid is te zien. Dat maakt het ingewikkeld om een goed resultaat te krijgen als je pigmentvlekken wilt bestrijden.

Daarnaast kunnen pigment vlekken ontstaan door:

 • Ontsteking (insectenbeten, acne andere verwondingen)
 • Warmte (angiogenese, adertjes die gevormd worden door overmatige warmte, appeltje van de wangen)
 • Licht (en niet alleen door zon op de huid)
 • Wrijving in huidplooien
 • Hormonen
 • Medicijnen die tijdelijk lichtgevoeligheid veroorzaken
 • Erfelijkheid (ook het huidtype valt daar onder)

Je leest het al, het krijgen van pigmentvlekken is een ingewikkeld proces.

Daarom is het ook ingewikkeld om ze weer kwijt te raken. Ook zijn er een paar andere dingen goed om te weten.

 1. Een pigmentvlek is altijd het resultaat van een ontstekings-achtige reactie.
 2. Tegelijkertijd komen er stoffen vrij die een ontstekingsreactie weer tegengaan
 3. Je kunt producten gebruiken die ontstekingsreactie remmen.
 4. Het hangt af van hoe erg een ontsteking was en hoe lang het duurt, hoe langer, hoe groter de kans op pigment vlekken.

Maar kun je pigmentvlekken krijgen van microneedling?

Micro-needling vormt geen gevaar op vlekvorming als het als een op zichzelf staande behandeling wordt uitgevoerd en er geen combinatie wordt gemaakt met andere behandelingen als peelings, IPL en Laser behandelingen. Microneedling bevordert een gezonde huid met egalere pigment verdeling en goed communicerende cellen onderling. Er moet gezorgd worden dat de warmte ontwikkeling van de behandeling en het herstelproces daarna zo goed mogelijk verloopt en dat er zo snel mogelijk herstel kan volgen. Daarom is het belangrijk om na de behandeling de instructies die je meekrijgt zo goed mogelijk op te volgen. Lees hier meer over microneedling

Micro-needling is geen toverstafje om vlekken te verwijderen, maar het is een gereedschap waarbij de andere onderdelen zoals begeleiding en producten gebruik in het proces ook een belangrijke rol spelen.