De strijd voor een jeugdige huid

Niemand vindt het echt leuk als de huid tekenen van ouderdom begint te vertonen: rimpels, lijntjes, ouderdomsvlekken, algehele verslapping….. Gelukkig is er veel aan te doen! Hier vertellen we je over de verschillende soorten huidveroudering, hoe het ontstaat en, nog belangrijker, wat je eraan kunt doen!

Hoe ontstaan rimpels en lijntjes?

Wanneer we ouder worden, zien we dat ook in ons gezicht. Hoe komt dat? Als we jong zijn, onderhoudt onze huid zichzelf, door de aanmaak van onder andere collageen, ofwel bindweefsel, en elastine. Oude huidcellen sterven af en worden afgestoten. Nieuwe groeien ervoor in de plaats. Het nieuw aangemaakte bindweefsel en elastine zorgen ervoor dat alles soepel en mooi strak blijft.

Vanaf middelbare leeftijd wordt die aanmaak geleidelijk minder. Op een bepaald moment wordt de afbraak groter dan de aanmaak en dan ontstaan er rimpels. Ook ouderdomsvlekken, couperose en littekens kunnen het gelaat ontsieren. Bepaalde factoren kunnen dat proces versnellen, zoals roken en overmatige blootstelling aan de zon.

Verschillende soorten

Hoewel die lijnen in het gezicht er voor jou misschien allemaal hetzelfde uitzien, zijn er wel degelijk grote verschillen. Ruwweg kun je de rimpels in je gezicht indelen in drie soorten.

  • Fijne lijntjes: deze ontstaan door vermindering van elastinevezels in de huid. Je kunt ze herkennen door met twee vingers de huid licht aan te spannen. Het lijntje verdwijnt dan.
  • Diepe rimpels: eigenlijk zou je deze soort beter kunnen bestempelen als groeven en plooien. Deze ontstaan wanneer de huid verslapt en er daardoor een deel van het gelaat verzakt. In het deel eronder vormt zich dan een plooi. Wanneer je veel op je zij slaapt, kunnen er soortgelijke plooien ontstaan. Je gezicht wordt dan als het ware steeds op dezelfde manier ‘gekreukeld’.
  • Fronsrimpels: deze vormen zich door het aanspannen van de huidspieren bij een bepaalde gezichtsuitdrukking (mimiek). Deze aanspanning kan bewust of onbewust plaatsvinden.

Wat zijn behandelmethodes tegen deze plooien en lijntjes?

Rimpelcorrectie kan op vele manieren worden toegepast. Wat de beste methode is, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het soort rimpel een bepalende factor. Voor fronsrimpels en fijne lijntjes is facesetting bijvoorbeeld een zeer geschikte manier. Wanneer er echter sprake is van diepere plooien, grove poriën en plooien door verzakking, zal je eerder kiezen voor een kuur met mesotherapie, gecombineerd met een peeling.

Of, een ander alternatief, microneedling, zodat ook bijkomende problemen zoals hyperpigmentatie, acne littekens of een dunne huid kunnen worden aangepakt. Andere behandelmethoden die ook kunnen worden ingezet, zijn microdermabrasie, verschillende soorten peelings en MATRIX FX. Deze laatste behandeling is een ‘radiofrequente fractional laser’ therapie en is ZEER effectief: in korte tijd een verbluffend resultaat.

In de schoonheidssalon zullen we altijd eerst een huidanalyse maken en bespreken wat je wensen zijn. Naar aanleiding daarvan kunnen we dan de juiste behandelroute uitstippelen en je adviseren over een goede huidverzorging.

Tips: wat kun je zelf thuis doen?

Zelf kun je ook een heleboel doen om rimpels te voorkomen en te behandelen. Je hoeft er niet voor naar een schoonheidssalon en je hebt er geen dure cosmetica voor nodig. Uiteraard is een goede huidverzorging in de vorm van een voedende dag- en nachtcrème wel een belangrijke basis, maar daarnaast zijn er veel natuurlijke middelen die je in kunt zetten. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:

Avocado’s
Avocado’s zijn niet alleen een superfood, ze bevatten ook natuurlijke oliën die de huidplooitjes verminderen. Breng wat avocadopulp aan op je rimpels en laat het intrekken. Omdat avocado erg zacht is, kun je het ook prima gebruiken op de tere huid rond de ogen en mond.

Castorolie
Castorolie is al eeuwenlang bekend als ‘wonderolie’. Niet voor niets, want het heeft vele goede eigenschappen. Masseer een paar druppels van dit wondermiddel in de huid voor het slapengaan. Door het masseren dringt het diep in de huid door. Twee keer per week is voldoende.

Citroensap
Citroensap is een natuurlijk schoonmaakmiddel, ook voor de huid! Gebruik het als een cleanser voordat je gaat slapen. Pas op dat het niet in je ogen komt. Gebruik hierna je gewone nachtcrème. Omdat citroenzuur een blekende werking heeft, kun je de eerste paar uur beter niet in het zonlicht komen, vandaar dat het slim is om het ‘s avonds toe te passen.

Druivenpitolie
Ook druivenpitolie bevat voedende en hydraterende bestanddelen. Net als avocadopulp kan het rond de ogen en mond gebruikt worden. Zeer geschikt voor een droge, gevoelige huid.

Kokosolie
Kokosolie lijkt goed te zijn voor alles! Gebruik het dagelijks en binnen een week zie je al resultaat.

Komkommer
Je kent vast de schijfjes komkommer die men op de ogen legt bij een maskertje. Komkommer is niet alleen goed voor vermoeide ogen, het is ook een goede remedie tegen kraaienpootjes en andere plooitjes. Je kunt het als een schijfje gebruiken, maar ook fijnmalen tot een pasta.

Sinaasappelsap
Door twee keer per dag een beetje sinaasappelsap op je rimpels te deppen, zie je al in korte tijd verbetering optreden.

Vitamine E
Vitamine E is belangrijk voor een gezonde huid. Het zorgt voor hydratatie en elasticiteit. Koop vitamine E-capsules van een goed merk en breng het dagelijks aan voor het slapen gaan. Houd dit minstens een week vol.

Yoghurtmasker
Reinig eerst je gezicht. Maak vervolgens een masker van een eetlepel yoghurt, een eetlepel honing, een halve theelepel sinaasappelsap en ¼ kopje geprakte banaan. Roer dit tot een glad papje en breng het aan, net als een masker. Laat het 15 minuten intrekken en spoel je gezicht weer schoon met lauw water.

Andere gewoonten voor een gezonde, jonge huid:

* Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en bescherm jezelf ertegen.
Het UV licht beschadigt de buitenste lagen van de huid en veroorzaakt uitdroging. Gebruik daarom altijd een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

* Stop met roken
Door roken worden er toxines opgehoopt in de huid. Dit is slecht voor de conditie van je huid en versnelt het verouderingsproces. Door het zuigen aan de sigaret ontstaan bovendien plooitjes rond de mond. Mijdt de rook van anderen, ook dit is schadelijk!

* Verzorg je huid regelmatig met een masker, scrub of peeling.

* Zorg voor voldoende nachtrust
Bij onvoldoende slaap produceert het lichaam teveel van het hormoon cortisol, waardoor celgroei wordt tegengegaan en stress wordt verhoogd. Bij voldoende nachtrust wordt er juist meer elastine aangemaakt en krijgt de huid de kans zich te herstellen.

* Gebruik een bril
Als steeds met je ogen zit te knijpen omdat je het niet goed ziet of omdat het zonlicht te fel is, ontstaan er fronsrimpels rond de ogen en op het voorhoofd.

De mogelijke behandelmethoden bij de schoonheidsspecialiste

In de schoonheidssalon zijn we natuurlijk gespecialiseerd in het verminderen van de tekenen van het ouder worden. We kunnen pigmentvlekken verwijderen, littekens verminderen, lippen opvullen en nog veel meer. Daarbij kunnen verschillende behandelmethoden voor huidverbetering worden gebruikt. Een gezichtsbehandeling in de vorm van microdermabrasie of mesotherapie met hyaluronzuur bijvoorbeeld, kan worden ingezet voor diverse huidproblemen, zoals acne littekens, droge huid gezicht, hyperpigmentatie, lijntjes en plooien, ouderdomsvlekken.

Hieronder hebben we de verschillende behandelmethoden voor je op een rijtje gezet, met ervaringen, voor en na foto’s, de eventuele nadelen en de kosten. Zo krijg je een goed idee van wat er allemaal mogelijk is en wat jij denkt dat de beste oplossing in jouw geval is.

Microdermabrasie
Een microdermabrasie behandeling is een zeer fijne peeling. Met behulp van een apparaat worden er microkristallen op de huid gespoten en dat heeft een zacht schurende werking. De dode huidcellen worden zo verwijderd en de onderliggende huid wordt gestimuleerd om zich te vernieuwen. Dit proces is een goede therapie voor zeer veel huidproblemen, zoals hyperpigmentatie.

Ervaringen:
Direct na de microdermabrasie behandeling was mijn huid een beetje rood en gevoelig, maar dat was binnen een uur weggetrokken. Ik ben nu een week verder en ben erg blij met het resultaat van de microdermabrasie gezichtsbehandeling. Mijn gezicht ziet er frisser en gezonder uit en die fronsrimpel in mijn voorhoofd is veel minder scherp!

Voor en na foto’s:

Nadelen:

  • Prijzig: De apparatuur die wordt gebruikt voor microdermabrasie is erg duur en daarmee de behandeling ook.
  • De eerste weken na de microdermabrasie behandeling is het beter om direct zonlicht zoveel mogelijk te verwijderen. Dus even geen zonvakantie!

Kosten microdermabrasie:
Bij ons betaal je voor een totale behandeling van ongeveer een uur € 100,-. Een kuur bestaat uit 3 à 5 behandelingen.

Mesotherapie

Mesotherapie is een gezichtsbehandeling waarbij elastine, collageen en hyaluronzuur in de huid weer worden aangevuld . Het zijn de stoffen die de huid mooi strak en elastisch houden. Een tekort ontstaat naarmate we ouder worden, waardoor de huid gaat hangen en er rimpels en pigmentvlekken ontstaan. De werkzame stoffen worden in de huid aangebracht door middel van kleine injectienaaldjes of elektro-impulsen. Deze therapie kan ingezet worden voor algehele huidverbetering en heeft direct resultaat. Het helpt o.a. tegen droge huid gezicht, verslapte huid, rimpelvorming en pigmentvlekken. Mesotherapie kan ook gebruikt worden in de strijd tegen haaruitval, vetophoping en striae en met het hyaluronzuur kan men ook lippen opvullen.

Ervaringen:
Ik heb van mijn vriendinnen twee mesobehandelingen cadeau gekregen. Zelf ben ik niet zo dat ik mij dat soort luxe veroorloof. Maar ik ben zo blij met het resultaat dat ik zeker vaker naar de schoonheidsspecialiste zal gaan!

Voor en na foto’s:

Kosten mesotherapie:
Voor een uitgebreide behandeling voor algehele huidverbetering van het gelaat, hals en decolleté betaal je bij ons vanaf € 195,-. Een kuur van 5 behandelingen is voordeliger, dan krijg je 10% korting! Mesofill rimpelvulling met crosslinked hyaluron vanaf € 125,-

Nadelen:
Jammer genoeg zijn de effecten van deze behandeling niet blijvend. Het is dan ook aan te bevelen om twee keer per jaar een onderhoudsbeurt te nemen.

Facesetting

Facesetting is een prachtige techniek voor de aanpak van een enkele rimpel. Precies op de plek van zo’n lijntje is de huid dunner. Dát is namelijk wat de inkeping veroorzaakt. Met deze techniek gaat men met een speciaal naaldje onder die dunnere huid en maakt zo de opperhuid los van de onderhuid. Er ontstaat dus een onderhuidse beschadiging. De huid zal deze zelf repareren met collageen. De rimpel wordt dus op een geheel natuurlijke manier opgevuld, alleen wordt de natuur dan een handje geholpen.

Ervaringen:
Ik zag erg tegen de behandeling op, maar het is me alles meegevallen! Achteraf gezien had ik niet zo zenuwachtig hoeven zijn. Er waren twee lijnen in mijn gezicht die ik heb laten behandelen: op mijn voorhoofd en op mijn kin. Naderhand waren ze rood, maar gelukkig hoefde ik de dag erna nergens heen. De rimpels zijn niet helemaal weg, maar wel veel minder zichtbaar. Ik ben tevreden!

Voor en na foto’s

Nadelen:
De behandelde plek kan even wat rood en gevoelig zijn

Kosten:
€ 99,- per behandeling

Microneedling

Bij microneedling wordt het huidoppervlak bewerkt met ultradunne naaldjes. Er ontstaan dus zeer kleine gaatjes: op die plaatsen is de huid licht beschadigd en zijn er kapotte cellen. Daardoor wordt het natuurlijke herstelvermogen van de huid in werking gezet. Er komen groeifactoren (EGF) vrij. Dat zijn stofjes die de huid een signaal geven: de keratinocyten en de onderhuidse cellen vangen dat signaal op en worden daardoor aangezet tot een snellere aanmaak van nieuwe cellen. Op dat moment worden er dus meer nieuwe cellen aangemaakt dan dat er verdwijnen en dat geeft de huid meer volume en deze gaat weer wat strakker staan. Bijkomend voordeel is dat in dit stadium de huid meer veerkracht en weerstand heeft waardoor een rimpelbehandeling met plasma meer resultaat zal opleveren. Microneedling is zeer geschikt voor de aanpak van diepere rimpels, zoals verticale rimpels rond de lippen en fronsrimpels op het voorhoofd.

Ervaringen:
Ik had me eigenlijk al neergelegd bij het feit dat ik zoveel rimpels in mijn gezicht had. Maar na een aantal behandelingen microneedling bij Nextskin zag ik er echt zeker 10 jaar jonger uit! Ik ben erg blij dat ik de stap heb genomen. Het was een investering, maar het was het zeker waard.

Voor en na foto’s

Nadelen:
Microneedling is een kostbare behandeling.

Kosten:
€ 185,- per behandeling

Laser

Klassieke lasertherapie kan zeer breed worden ingezet voor het behandelen van littekens, rimpels, couperose en voor het verwijderen van pigmentvlekken en definitieve ontharing. Door CO2-lasertherapie zal de bovenste laag van de opperhuid verdampen. De onderliggende laag bindweefsel trekt aan. De huid wordt strakker en rimpeltjes verdwijnen. Het nadeel van deze vorm van laserbehandeling is dat er kleurverschil kan ontstaan tussen het behandelde en onbehandelde weefsel. Een andere methode is invasieve lasertherapie. Daarbij wordt alleen het bindweefsel gestimuleerd en blijft de opperhuid intact. Hiervan zullen, om hetzelfde resultaat te bereiken, meer behandelingen nodig zijn. Het grote voordeel is dat het nauwelijks bijwerkingen heeft.

Ervaringen:
Ik vond de behandeling erg pijnlijk, maar het resultaat was verbluffende. Ik had van die diepe plooien onder mijn wangen en die zijn veel minder geworden. Dat is het pijnlijden wel waard!

Nadelen:
Veel mensen ervaren laserbehandelingen als pijnlijk.

Fotofacial, Elos

Een fotofacial van Elos is een gezichtsbehandeling op basis van zowel lichtpulsen (IPL) als radiofrequentie. Door deze unieke combinatie van radiofrequentie en infrarood wordt de huid tot heel diep verwarmd. De reactie is dan ook van binnenuit. Na een aantal behandelingen herstructureert het elastine en het bindweefsel zich. Met deze behandeling kun je pigmentvlekken verwijderen, een litteken laten vervagen en ook de fijne rimpeltjes trekken weg. De huid is weer soepel, straalt en heeft een ongelooflijke lift ondergaan.

Voor en na foto’s:

Fruitzuurpeeling

Zoals veel antirimpelbehandelingen stimuleert ook een fruitzuurpeeling de aanmaak van nieuwe huidcellen. De peeling bevat glycolzuur, een reeks organische fruitzuren. Dat dringt in korte tijd door tot in de dieper liggende huidlagen, waar het stimulerende effect zijn werk doet. Na afloop wordt het zuur geneutraliseerd met een basische oplossing. De peeling zelf duurt maar een half uurtje, maar er is wel een aantal weken voorbereiding nodig. De schoonheidsspecialiste zal je hier alles over vertellen. Meestal is er een kuur van 6 à 8 behandelingen nodig, steeds met een tussenpose van minstens 2 weken.

Voor en na foto’s:

Botox

Botox is een merknaam en een verkorting voor botuline-toxine, een eiwit dat de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren blokkeert. De werking van de spieren neemt daardoor af of komt stil te liggen. Tevens blokkeert het de zenuwen die de zweetklieren prikkelen: de zweetproductie komt stil te liggen. Die eerste werking is de reden dat botuline-toxine wordt ingezet voor rimpelcorrectie. Een rimpel ontstaat namelijk vaak door het bewust of onbewust aanspannen van fijne spiertjes in de huid. Fronsrimpels en kraaienpootjes zijn daar een goed voorbeeld van. De Botox zorgt dat de zenuwen in de huid geen signaal meer afgeven om dier spieren aan te spannen. Het effect van deze behandeling houdt een aantal maanden aan.

Nadelen:
Na verloop van tijd groeien er weer nieuwe zenuwuiteinden en kunnen de spieren zich weer wel aanspannen. Het effect is dus niet blijvend.

Voor en na foto’s:

Plasma behandeling

Plasmabehandeling, ook wel fibroblasting genoemd, is een revolutionaire methode om de huid rond de ogen iets strakker te maken. Door de iets liftende behandeling verdwijnen kraaienpoten, plooien en overtollige huid en zie je er jonger uit op een natuurlijke manier.
Met een speciale applicator worden stikstof en zuurstof gemengd tot een ‘plasma-spot’. Deze ioniseert de lucht tussen de huidplooien waarbij een mini plasmawolkje ontstaat. Die zorgt er op zijn beurt weer voor dat overtollige huid permanent wordt verdampd. Dit proces kan pijnloos en zeer precies worden uitgevoerd. Bijwerkingen zijn er nauwelijks. Meestal zijn er 1 à 2 behandelingen en een korte nabehandeling nodig.

Voor en na foto’s:

E-Matrix behandeling

Een therapie gebaseerd op bipolaire radiofrequente energie. Naarmate je ouder wordt, gaat het proces van celvernieuwing steeds trager en de productie van collageen en elastine neemt af. De huid verliest steeds meer soepelheid en er ontstaan rimpels. De Radio Frequente energie van E-Matrix beschadigt stukjes weefsel in de onderliggende huidlaag, de dermis. Deze huidlaag zorgt voor de elasticiteit en de spankracht van de huid. Door de beschadiging zal de huid daardoor zelf aan het werk gaan: het gaat meer elastine en collageen afgeven. Zo vormt zich een nieuwe huidlaag, die veel sterker en elastischer is. Op deze manier kan men pigmentvlekken verwijderen, een litteken laten vervagen en couperose behandelen.

Voor en na foto’s:

Kosten:
€ 350,- per behandeling, een pakket van 3 behandelingen om de 6 weken € 900,-

Voordelen en nadelen per behandelmethode

MethodeVoordeelNadeel
MicrodermabrasieVoor alle huidtypen en -problemen
Direct mooiere huid, voor rimpels zijn meerdere behandelingen nodig
Prijzig
Naderhand zonlicht vermijden
MesotherapieDirect resultaat
Zeer breed inzetbaar
Prijzig
Resultaat is niet permanent
FacesettingNatuurlijk proces, herstelvermogen van de huid wordt gestimuleerdMinder geschikt bij angst voor naalden en pijn
Naderhand kan de huid wat rood zijn, maar dat trekt snel weg
MicroneedlingNatuurlijk proces, herstelvermogen van de huid wordt gestimuleerdMinder geschikt bij angst voor naalden en pijn
eMatrixKortere hersteltijd en veel minder pijnlijk dan traditionele laser.
Geschikt voor elk huidtype, ook donkere huid
Prijzig
LaserBreed inzetbaarPijnlijk
FruitzuurpeelingStimuleert het herstelvermogen van de huidEen aantal weken van voorbereiding noodzakelijk.
Naderhand niet in direct zonlicht.
BotoxZeer effectief tegen fijne en diepe rimpelsEffect is niet permanent.
Na een aantal maanden is er een onderhoudsbehandeling nodig.
PlasmaEffect is direct en blijvend

 

Rimpels kunnen op verschillende manieren ontstaan.

Ruwweg kunnen ze worden ingedeeld in fijne rimpels die ontstaan door vermindering van elastine vezels in de huid. Wanneer de huid tussen twee vingers zeer licht wordt aangespannen verdwijnen deze rimpels.

Daarnaast zijn er de diepe rimpels die in feite meer groeven en plooien zijn. Zij kunnen ontstaan door verslapping van de huid, waardoor het gebied gaat zakken en een plooi vormt. Of door het slapen op de zij, waardoor gedurende de nacht, de huid geplooid ligt.

De derde soort rimpels zijn de fronsrimpels. Deze ontstaan niet door verslapping van de huid, maar door het bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren (mimiek).

Hoe ontstaan ze?

Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid. Vanaf de middelbare leeftijd wordt minder onderhuids bindweefsel en elastine aangemaakt. Wanneer de huid veel aan de zon wordt blootgesteld vindt extra afbraak van elastine plaats. Wanneer de afbraak groter is dan de aanmaak zal de huid uiteindelijk slapper worden, hetgeen leidt tot rimpelvorming. Ook roken kan aanleiding geven tot het vervroegd optreden van rimpels.

Op welke manier kunnen ze behandeld worden?

Voor rimpelcorrectie op enkele rimpels kan facesetting worden toegepast. Meestal gaan deze enkele rimpels gepaard met huidverslapping, pigmentatie, of grove porën, waardoor er een behandeling gekozen wordt om het grotere geheel aan te pakken. Deze beslissing wordt genomen na een huidanalyse en in overleg met de cliënt.

Fijne lijntjes en rimpeltjes kunnen op verschillende manieren worden aangepakt. Hoe vroeger je begint met aanpakken, hoe sneller het resultaat.

Begin thuis gelijk met een goed serum en de thuisroller. Het principe van deze roller wordt uitgelegd op de pagina van microneedling. de naaldjes zijn alleen veel korter en alleen bedoeld om je serum dieper door te laten dringen en de bloedsomloop te stimuleren.

In de salon beginnen we met een huidanalyse, en kan de eerste facial plaatsvinden, eventueel gecombineerd met microdermabrasie of een peeling. Na een korte kuur van 3 tot 5 behandelingen om de 2 weken, is het raadzaam het resultaat bij te houden door ééns in de 4 à 5 weken een facial of combi te laten doen.

Bij diepere rimpels, grove huid en plooien door verzakking, is een kuur aan te raden met mesotherapie gecombineerd met een peeling. Een alternatief kan zijn: microneedling waarbij meerdere problemen aangepakt worden als hyperpigmentatie of een dunne huid. Afhankelijk van de gradatie van de problemen moet men al gauw denken aan een kuur van 3 tot 6 behandelingen om de 2 (bij mesotherapie) tot 8 weken (bij microneedling).

Een veel kortere route naar het gewenste effect is de MATRIX FX behandeling.

Dit is een radiofrequente fractional laser behandeling, ZEER effectief in korte tijd.

Ook deze behandeling pakt gelijktijdig nagenoeg alle problemen tegelijkertijd aan, zoals grove huid, huidverslapping, pigmentvlekken en rimpels.

Onafhankelijk of je rimpels hebt of niet, vanaf een bepaalde leeftijd treed huidverslapping op. Een zakkende huid is het eerst zichtbaar rond de kaakcontour en bij de wenkbrauwen die gaan zakken. Ook in de hals is verslapping zichtbaar aan het worden.

Wanneer de elastine en collageen vezel aanmaak én de kwaliteit van de bestaande vezels minder wordt in het bindweefsel, kan het de veerkracht niet meer opbrengen om op de oude positie te blijven zitten. Zeker als ook het vetpolster dat aanwezig is in de onderhuid, verdwijnt, dan kan het hard gaan. Voorbeelden hiervan zijn op de foto’s te zien.