Pigmentvlekken zijn er in heel veel vormen. Er zijn diverse aandoeningen waarbij er op de huid vlekken worden gevormd. Gevaarlijk zijn deze vlekken zelden, maar ze zijn vaak wel vervelend en ontsierend. Een gezonde huid is de basis voor een goed uiterlijk. Is je huid niet gezond, dan kun je daar behoorlijk onzeker van worden. Gelukkig zijn er ook veel manieren waarop je er iets aan kunt doen. In de schoonheidssalon zijn er verschillende methoden waarop donkere vlekken en andere ontsierende plekjes behandeld kunnen worden. In deze blog vertellen we je over de verschillende soorten huidvlekken en wat de schoonheidsspecialiste dan eventueel zou kunnen betekenen.

Welke soorten huidvlekken zijn er

Veel huidaandoeningen gaan gepaard met vlekvorming. Donkere plekken bestaan meestal uit een ophoping van pigment. Dit kan een samenklontering van pigmentcellen zijn, zoals bij een moedervlek, of een gebied waar er lokaal veel meer pigmentcellen aanwezig zijn dan in de omliggende huid. Verder kan er ook lokale pigmentvorming optreden na een ontsteking. Dat heet postinflammatoire hyperpigmentatie. Behalve aandoeningen die met deze donkere, meestal bruine, vlekken gepaard gaan, zijn er ook huidaandoeningen waarbij de huid rode vlekken of strepen krijgt, zoals bij rosacea. Heb jij last van vlekken op de huid? Dan wil je vast graag weten wat voor vlekken het zijn en vooral, wat je eraan kunt doen. Hieronder geven we een handig overzicht van de meest voorkomende huidvlekken:

Moedervlek

Moedervlekken, iedereen heeft er wel een paar en ze komen dan ook zeer veel voor. Het zijn plaatselijke, donkere verkleuringen van de huid, veroorzaakt door een verhoogde concentratie van melanocyten. Melanocyten zijn verantwoordelijk voor de productie van pigment. Het type moedervlek wordt meestal aangeduid op basis van de vorm en de kleur. Er zijn vlekken die glad, mooi rond en vlak zijn, en er zijn er ook die grimmig gevormd en enigszins wratvormig zijn, de zogenaamde atypische moedervlekken. Het is belangrijk om je moedervlekken af en toe te controleren en in de gaten te houden, want er is altijd een kleine kans dat de vlek zich ontwikkelt tot een melanoom. Lees hier meer over bij punt 2.

Verwijderen van moedervlekken
Dit soort pigmentvlekken verwijderen, kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type moedervlek. Een moedervlek kan worden weggesneden, weggebrand, afgeschaafd of gelaserd. Opstaande vlekken, die op de huid lijken te liggen, kunnen bijvoorbeeld het beste worden afgeschaafd of gecoaguleerd (weggebrand). Vlakke moedervlekken worden verwijderd met lasertherapie of door ze chirurgisch weg te snijden.

Melanoom

Hoewel een melanoom nooit in een schoonheidssalon behandeld zal worden, besteden we er hier toch aandacht aan. Een melanoom is een vorm van huidkanker, die zich ontwikkelt in de pigmentcellen. Het is een agressieve vorm van kanker en is dus gevaarlijk. Maar meestal wordt het al in een vroeg stadium ontdekt, waardoor de vooruitzichten veelal positief zijn. De kans dat de pigmentcellen in een moedervlek zich ontwikkelen tot kankercellen is maar klein. Maar toch is het goed om jouw moedervlekken zelf goed in de gaten moet houden. De verschijnselen hieronder zijn een duidelijke indicatie dat zich een melanoom aan het ontwikkelen is. Deze hoeven echter niet allemaal tegelijk op te treden.

Let zelf op de volgende symptomen in je moedervlek:

  • Kleurverandering
  • Verandering van vorm, dikte of grootte
  • Verandering van intensiteit: nieuwe donkere of juist lichte elementen
  • Jeuk
  • Bloeden
  • Pijn

Heb je dit soort symptomen, dan is het heel belangrijk dat je snel naar de huisarts gaat. Blijkt er inderdaad sprake te zijn van een melanoom, dan zal deze meestal chirurgisch weggesneden worden. Soms is meer behandeling nodig, bijvoorbeeld in de vorm van bestraling.

Wijnvlek

Een wijnvlek, naevus flammeus, is een paars gekleurde vlek op de huid. Deze verkleuring wordt veroorzaakt doordat de haarvaten in de huid verwijd zijn. Het is een aangeboren vaatafwijking die nooit vanzelf zal overgaan. Een wijnvlek is ongevaarlijk en je hoeft er niets aan te doen. Zit de vlek op een plek waar hij je stoort, dan kan de schoonheidsspecialiste een laserbehandeling toepassen. De vaatjes worden daarbij sterk verhit en zullen daardoor verschrompelen. Meestal is een reeks van ongeveer 10 behandelingen nodig om de vlek compleet te verwijderen.

Verder kun je de plek uiteraard ook camoufleren met make up. In de schoonheidssalon kunnen ze je vertellen hoe je dat het beste kunt doen.

Ouderdomswrat

Ouderdomswratten, ofwel verruca seborrhoica, zijn algemeen voorkomend. Ze zijn er in heel veel verschillende kleuren en hebben soms ook meer tinten tegelijk. De dikte kan ook nogal eens verschillen en ze hebben een wratachtig oppervlak. Het is een goedaardige plek die vaak op latere leeftijd in de opperhuid ontstaat. Door het vaak wat grimmige uiterlijk, worden ouderdomswratten vaak aangezien voor melanomen. De opluchting is dus vaak groot wanneer het toch onschuldig blijkt te zijn.

Hoe worden ouderdomswratten het beste behandeld?
Net als bolle moedervlekken, liggen deze wratjes op de huid. Daardoor is het verwijderen ervan niet moeilijk en kunnen ze simpelweg weg geschraapt worden. Voor kleinere, plattere wratjes kan vloeibare stikstof worden gebruikt.

Café au Lait vlek

De café-au-lait macula, of kortweg CALM, is een egale vlek met de kleur van koffie met melk. Hij varieert in grootte. Zo kan hij slechts een halve centimeter in doorsnede zijn, maar het is ook mogelijk dat hij wel enkele centimeters meet. Het is een goedaardige vlek die veel voorkomt en vaak al direct na de geboorte aanwezig is.

Hoe wordt een CALM het beste behandeld?
Behandeling van deze vlekken is niet noodzakelijk. Heb je zo’n vlek in je gezicht of op je decolleté dan zie je hem uiteraard liever verdwijnen. In dat geval kan laserbehandeling een goede oplossing zijn. Ook microdermabrasie levert vaak goede resultaten.

Zwangerschapsmasker, melasma

Bij een zwangerschapsmasker (melasma, chloasma) is er sprake van zich langzaam ontwikkelende, bruine verkleuringen in het gezicht en/of nek. Meestal bevinden de vlekken zich op het voorhoofd, jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een ongevaarlijke vorm van hyperpigmentatie die veelal wordt veroorzaakt door hormonen.

De naam komt voort uit het feit dat deze huidaandoening veel voorkomt bij zwangere vrouwen. De vlekken ontstaan tijdens het tweede of derde trimester van de zwangerschap en verdwijnen meestal weer na de bevalling. Maar melasma wordt ook wel gezien zonder zwangerschap, bijvoorbeeld door het gebruik van de anticonceptiepil.

Hoe wordt het behandeld?
Vaak verdwijnt melasma dus weer vanzelf. Het is van belang dat je vol zonlicht zoveel mogelijk vermijdt. Na de zwangerschap kunnen de vlekken worden behandeld met hydrochinon bevattende crème. Ook lasertherapie levert vaak goede resultaten.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Tijdens een ontsteking van de huid kan het gebeuren dat er een teveel aan melanine-pigment wordt gevormd. Wanneer de ontsteking genezen is, wordt een donkere vlek zichtbaar op de dezelfde plek. Deze verkleuringen worden veelal veroorzaakt door acne, een bacteriële huidinfectie, eczeem of een gistinfectie. Insectenbeten en trauma’s kunnen ook een soortgelijk effect opleveren. PH vlekken komen vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur. Hoewel deze vlekken onschuldig zijn, worden ze vaak als belastend ervaren. Vooral wanneer deze pigmentvlekken gezicht of hals aandoen, wil men ze graag laten verwijderen.

Hoe wordt het behandeld?
De behandeling van postinflammatoire hyperpigmentatie is echter erg moeilijk. Veelal verdwijnt de verkleuring, heel geleidelijk, uiteindelijk vanzelf, maar dat kan wel lang duren. Een blekende crème of laserbehandeling kan dit proces enigszins versnellen. Het zijn echter wel net twee type behandelingen die vooral bij een

donkere huidskleur risico op complicaties geven. Laat je dus goed adviseren!

Pigmentvlekken en littekens die het gevolg zijn van acne kunnen wel redelijk goed behandeld worden door fruitzuurpeeling of micro-dermabrasie.

Lentigo (levervlek)

Lentigo is een egaal bruine pigmentvlek. Bij deze aandoening doen de pigmentvlekken vooral het gezicht en handen aan en ze komen veel voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder. Veel blootstelling aan zonlicht en een lichte huid zijn risicofactoren. Levervlekken kunnen wel enkele centimeters groot worden.

Hoe worden lentigo pigmentvlekken behandeld?
Lentigo is onschuldig en hoeft uit medisch oogpunt dus niet behandeld te worden. Zit de vlek op een plek die nogal opvalt, dan is dat natuurlijk niet zo leuk. In dat geval kan er vloeibare stikstof of lasertherapie worden toegepast. Ook een gezichtsbehandeling in de vorm van microdermabrasie of microneedling levert vaak goede resultaten op.

Berloque dermatitis, ofwel parfumpigmentatie

Door overmatig gebruik van cosmetica in combinatie met overdadig zonlicht kan eveneens een overproductie aan pigmentcellen ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door het zonlicht en door de furocoumarines die in cosmetica en sommige huishoudelijke producten is verwerkt. Het zijn lichtgevoelige stoffen die, wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht, donker kleuren. Deze stoffen komen van nature ook voor in de schil van citrusvruchten. Gebruik je dit soort producten en kom je in de zon, dan loop je dus het risico op verkleuring van de huid. Er ontstaan dan, meestal na een dag of twee, donkere vlekken met een grillig patroon zoals strepen of druppels.

Hoe wordt het behandeld?
Vaak verdwijnen deze pigmentvlekken vanzelf. In enkele gevallen kunnen deze verkleuringen echter zeer hardnekkig zijn en zou blekende hydrochinon crème kunnen helpen. Bescherm je huid in ieder geval goed tegen de zon!

Morfea

Morfea vlekken zijn ietwat donker gekleurde plekken die in het midden wit zijn. De plekken zijn veelal wat hard en verdikt. Morfea, ofwel gelokaliseerde sclerodermie is een ontsteking van de huid. Door de ontsteking ontstaat er een verdikking van de huid en vervolgens pigmentatie en littekenvorming. Deze huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de behandeling?
Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van morfea en daarmee ook over de juiste behandeling. Zo wordt er vaak gedacht dat het begint met een infectie door een tekenbeet en wordt er in dat geval antibioticum voorgeschreven. Andere vormen van behandeling zijn ontstekingsremmers in de vorm van corticosteroïden houdende crèmes of een therapie met psoraleenpillen en ultraviolet A licht.

Couperose

In het gezicht ontstaan rode en/of blauwe bloedvaatjes, meestal op de wangen, neus en kin. Het is onschuldig maar wordt als ontsierend ervaren. Deze aandoening ontwikkelt zich meestal vanaf ongeveer dertigjarige leeftijd en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Erfelijkheid, overmatige blootstelling aan de zon en een lichte huidskleur zijn risicofactoren. Daarnaast kunnen ook veelvuldig gebruik van corticosteroïden bevattende crème of zalf op het gelaat, temperatuurschommelingen en alcoholgebruik de ontwikkeling de ontsierende bloedvaatjes versnellen.

Hoe wordt couperose behandeld?
De meest effectieve methode van behandelen is door middel van een vaatlaser. Na een viertal behandelingen met twee maanden tussenpozen, is het netwerk van adertjes zo goed als verdwenen. Verder zijn er ook speciale crèmes om de roodheid en het branderige gevoel dat de aandoening soms veroorzaakt, te verminderen. Maar deze laten de adertjes niet verdwijnen.

Door middel van cosmetische camouflage kun je de rode plekken ook goed verbergen. De schoonheidsspecialiste kan je vertellen hoe je dat het beste kunt doen. Zelf kun je het beste zo min mogelijk alcohol gebruiken en zonlicht vermijden.

Rosacea

Deze huidaandoening wordt nogal eens verward met couperose. Bij beide aandoeningen is er sprake van rode vlekken in gezicht en/of hals, maar in dit geval is er ook sprake van een ontsteking. Vaak gaat dit gepaard met bultjes, zwelling en pusvorming. De theorieën over het ontstaan lopen nogal uiteen. Het is in ieder geval wel duidelijk dat er een aantal factoren zijn die een bestaande rosacea kunnen doen verergeren.

Alcohol en voedingsmiddelen die de bloedvaatjes in de oppervlakte doen verwijden (zoals hete soep, scherp gekruid eten), kunnen beter vermeden worden. Vaatverwijdende geneesmiddelen kunnen de ontstekingsreactie ook verergeren, alsmede het gebruik van preparaten die corticosteroïden bevatten.

Hoe wordt het behandeld?
Vaak wordt er antibioticum voor geschreven. Voor een goede behandeling van deze huidaandoening kun je het beste naar een huidarts gaan.

Dermatosis papulosa nigra

Dit zijn kleine bruine tot zwarte vormseltjes (sommigen zien het als dikke sproetjes) en niet echt vlekken. Ze komen vooral voor bij de donkere huid (zowel aziatische als negroïde ras). Ze kunnen allerlei vormen en grootte hebben en veroorzaken soms kosmetische bezwaren. Ze kunnen eenvoudig verwijderd worden met de Blend methode .

Gezichtsbehandelingen: welke mogelijkheden zijn er?

Heeft jouw huid vlekken waar je graag vanaf wilt? Wil je pigmentvlekken verwijderen? Heb je rode vlekken in gezicht en nek, ouderdomsvlekken, littekens of rimpels: de schoonheidsspecialiste kan veel voor je betekenen! Hieronder vertellen we je welke methoden in de schoonheidssalon daarvoor gebruikt kunnen worden.

Huidpeelings
Bij huidpeelings wordt de buitenste laag, dode cellen van de huid verwijderd. De huid wordt zo gestimuleerd om zich te vernieuwen en is beter in staat om voedzame stoffen uit crèmes en lotions op te nemen. Het heeft dus ook dubbel effect! Het peelen kan op verschillende manier gebeuren:

Fruitzuurpeeling:
bij deze gezichtsbehandeling wordt er fruitzuur, ofwel glycolzuur, op de huid aangebracht. Het glycolzuur dringt diep in de huid door tot de onderliggende lagen en stimuleert daar de aanmaak van nieuwe huidcellen. Vervolgens wordt het zuur geneutraliseerd met een basische oplossing. Deze huidpeeling duurt ongeveer 30 minuten en een volledige kuur bestaat uit zo’n 6 à 8 behandelingen met een tussenpose van 2 à 4 weken.

Micro-dermabrasie
Dit is een gezichtsbehandeling waarbij er een apparaat op de huid wordt gehouden. Het zuigt zich vacuüm en op die manier ontstaat een gesloten circuit. In dit circuit wordt vervolgens lucht met microkristallen tegen de huid geblazen. De kristallen hebben een licht schurende werking en verwijderen zo de dode huidcellen. De lucht wordt ook weer afgevoerd en neemt zo de dode huidcellen mee. Het is een effectieve behandelmethode in het geval van pigmentvlekken gezicht, ouderdomsvlekken en rimpels, waarbij na één behandeling al resultaat te zien is.

Microneedling
Bij microneedling worden door middel van minuscule naaldjes, microscopisch kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Door deze ‘verwonding’ wordt het natuurlijke herstelproces van de huid geprikkeld. Door deze kanaaltjes kan de huid ook beter voedingsstoffen opnemen. Geschikt voor de behandeling van littekens en wanneer pigmentvlekken gezicht of hals ontsieren. Daarnaast heeft het een gunstig effect bij rimpels en ouderdomsvlekken. Ik heb hier ook een blog over geschreven.

Cosmelan
Pigmentvlekken verwijderen kan ook met Cosmelan. Het is een behandeling bestaande uit onder andere een masker en crème. Deze serie huidproducten omvat een compleet pakket met alles wat je nodig hebt voor een dergelijke gezichtsbehandeling. Het masker wordt aangebracht door de huidspecialist en moet zo’n 6 tot 12 uur blijven zitten, afhankelijk van kleur van de vlekken. De eerste dagen kan de huid geïrriteerd zijn en jeuken. Het kost dus wel even wat geduld. Maar deze methode levert goede resultaten en is zeer veilig.

Blijf niet met je huidproblemen rondlopen

Zoals je ziet zijn er voor veel huidaandoeningen geschikte behandelmethoden! Dus, niet getreurd, ook aan jouw pigmentvlekken of andere vlekken kan hoogstwaarschijnlijk iets worden gedaan. Wat bij jou je huidproblemen ook zijn, blijf er niet mee rondlopen, wij geven je graag verder advies! Waarschijnlijk zal je verbaasd zijn wat er in jouw geval mogelijk gedaan kan worden en binnenkort kun je dan van het resultaat genieten.