Welke litteken behandeling is voor mij geschikt?

Welke behandeling voor littekens voor jou het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals de plaats, oorzaak en diepte van het littekenweefsel. Zo kunnen niet alle behandelmethoden in het gezicht worden toegepast en is operatief verwijderen alleen geschikt voor overmatig weefsel dat op de huid ligt. De schoonheidsspecialiste kan je zeker helpen bij het maken van de juiste keuze en zal je in veel gevallen ook kunnen behandelen.

Wat is littekenweefsel en wat maakt ze minder zichtbaar?

Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid.Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Wanneer ook de lederhuid bij het letsel betrokken is zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. Gelukkig is er een goede behandeling om littekens minder zichtbaar te maken. Behandeling littekens

Collageen soorten

Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel). Het type litteken dat na een verwonding van de huid is afhankelijk van het type verwonding of huidaandoening wanneer een huidafwijking chirurgisch wordt verwijderd en vervolgens wordt gehecht, zal een heel ander type wond ontstaan dan wanneer er niet wordt gehecht en de wond vanzelf dicht moet groeien. Littekens van chirurgische ingrepen zijn weer heel anders dan die ontstaan na bijvoorbeeld acne. de plaats op de huid de huid van de borst is berucht voor het maken van dikke (hypertrofische) littekens en keloïd.

Soorten littekens

Littekens na chirurgische ingrepen in het gezicht genezen vaak zeer fraai. Sommige mensen hebben aanleg voor het maken van hypertrofische littekens. Soms is deze aanleg erfelijk. Littekenvorming is ook rasgebonden: Afrikanen hebben vaak een sterke neiging tot het maken van hypertrofische littekens. (Keloïd litteken) Dit zijn littekens die boven het huidoppervlak uitsteken.

Hypotrofische littekens zijn juist lager dan het huidoppervlak, en vormen dus putjes, en soms kuilen.

We hebben allemaal wel één of meerdere littekens, jij waarschijnlijk ook. Meestal is dat geen enkel probleem, het is tenslotte niet schadelijk. Maar wanneer ze op een zichtbare plek zitten of als littekens het gezicht ontsieren, zoals bijvoorbeeld bij acné littekens, kan iemand daar echt onder lijden. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel wat je kunt doen om littekens te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen.

Wat zijn littekens en hoe ontstaan ze?

Wanneer de huid beschadigd raakt, zal deze zich herstellen. De wonden kunnen verschillende oorzaken hebben: een ongeluk, een operatie of een huidziekte zoals acné. Tijdens de herstelperiode vormt de huid nieuw weefsel om het gat of de snede op te vullen. Voor de vorming van de nieuwe huid wordt extra bindweefsel, ofwel collageen, aangemaakt. Hoe littekens ontstaan, is best een ingewikkeld proces. Niet alle verwondingen ontwikkelen zich tot littekens. Dit is onder andere afhankelijk van diepte, locatie en ontstaanswijze van de verwonding. Als de wond niet op de juiste manier geneest, is er een kans op het ontstaan van een hypertrofisch litteken. Daarbij ligt het bindweefsel wat hoger dan de rest van het huidoppervlak en is het helder rood van kleur.

Hoe kun je acne het beste behandelen?

Heel veel mensen krijgen tijdens de pubertijd last van acne. Soms neemt het zeer ernstige vormen aan en kan het zelfs doorgaan tot volwassen leeftijd. Tegenwoordig kun je daar gelukkig voor behandeld worden met isotretinoïne. Het is een zware, maar zeer effectieve behandeling waardoor acne littekens worden voorkomen.

Heb je last van acne dan kun je zelf zorgen voor een goede hygiëne en je moet de puistjes niet gaan uitknijpen, hoe verleidelijk dat ook is.

Acne littekens verwijderen

Is de huid in je gezicht getekend door de gevolgen van acne, dan wil je daar natuurlijk graag van af. Er zijn verschillende manieren om acne littekens te behandelen. Maar het is niet echt mogelijk om acne littekens te verwijderen. Gelukkig is er wel veel aan te doen zodat de littekens verminderen.

Soorten littekens acne

Wanneer de periode met zware acne is afgelopen, kunnen verschillende soorten littekens het gezicht ontsieren. De juiste behandeling is afhankelijk van de soort en van in welke mate het gezicht is beschadigd.

Ook bij acne littekens is er sprake van 3 basisvormen: het atrofisch en hypertrofisch litteken en het keloïd. Een atrofisch litteken wordt gekenmerkt door een afname van collageen, terwijl er bij hypertrofische acne littekens en bij keloïden juist sprake is van een toename van collageen. De atrofische soort is echter verreweg het meest voorkomend.

Het atrofisch litteken

Tijdens het wondgenezingsproces wordt er te weinig nieuwe huid aangemaakt. Zo ontstaan die typische ‘gaatjes’ in de huid. Dit type litteken kan weer onderverdeeld worden in de ‘ice pick’, ‘boxcar’ en ‘rolling’ soort.

  • Icepick: putjes in de huid die de vorm hebben alsof er met een ice pick (ijspegel) in de huid is geprikt.
  • Boxcar: ronde of ovale openingen met scherpe, verticale randen. De openingen kunnen zowel diep als oppervlakkig zijn.
  • Rolling: vaak M-vormig met een soort band. Deze ‘inzakkingen’ in de huid zijn veelal wijder dan 4 à 5 mm.

Hypertrofische acne littekens
Verdikt, rozerood en verheven weefsel, maar niet groter dan de oorspronkelijke ontsteking. Wordt in de loop van de tijd vanzelf wat minder.

Keloïd
Een keloïd heeft dezelfde kenmerken als hierboven, maar groeit dan wel buiten de omlijning van de oorspronkelijke ontsteking.

Littekens verminderen

Wanneer vooral atrofische littekens het gezicht ontsieren, kan men acne littekens behandelen met methoden die gericht zijn op het stimuleren van de huidvernieuwing en de aanmaak van collageen. Dit soort littekens van acne kan worden behandeld door middel van chemische peelings, microneedling, microdermabrasie en ablasieve lasers.

Om keloïden en hypertrofische acne littekens te verwijderen, is de behandeling juist gericht op het verminderen van littekenweefsel. Dit kan door middel van injecties met littekenweefsel verminderende stoffen, met siliconen, vloeibare stikstof of door middel van pulsed dye laser. Soms kan het littekenweefsel ook operatief worden verwijderd.

Behandeling litteken keizersnede

Een litteken na keizersnede kan een grote impact hebben op je leven. In het begin is die impact vooral fysiek: tijdens het genezingsproces doet het eerst pijn en later kan het jeuken en doof aanvoelen. Meestal wordt het in een paar maanden tijd wel minder rood en dik.

Het is verstandig om vanaf het begin goede hygiëne te betrachten en de wond zoveel mogelijk bloot te stellen aan de frisse lucht. Na een douche of bad moet het goed droog gedept worden. Houd de wond zo droog mogelijk: vocht en warmte is een goede voedingsbodem voor bacteriën.

Zodra de verwonding min of meer is genezen, kun je het behandelen met speciale siliconengel, siliconenpleisters of littekencrème. Uiteraard zal het keizersnede litteken hierdoor niet volledig verdwijnen, maar de behandeling heeft een positieve invloed op het herstel en zorgt dat het uiteindelijk veel minder
zichtbaar zal zijn.
Voor een wond als gevolg van een operatie geldt dezelfde behandelmethode.

Behandeling brandwond litteken

Een litteken welke het gevolg is van verbranding heeft ook grote invloed op je leven, afhankelijk van de plaats op het lichaam en de ernst van de verbranding. Afhankelijk van de diepte van de verbranding kan het herstel van de huid enkele weken tot jaren in beslag nemen. Een eerstegraads brandwond is het minst erg en zal veelal vanzelf genezen.

Bij een tweedegraads brandwond is meestal slechts een gedeelte van de huid verloren. Dan kan de behandeling bestaan uit het aanbrengen van speciale verbandmiddelen, wondzalf of -crème en eventueel een huidtransplantatie. Bij derdegraads brandwonden is er veel meer huid verloren gegaan en bovendien ook alle lagen en onderdelen daarvan. Zo zijn zweetklieren en haarwortels onherstelbaar beschadigd. Zenuwen zijn vaak ook aangetast, maar in veel gevallen komt het gevoel uiteindelijk wel terug.

Littekens verwijderen

Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen: littekens verwijderen is niet mogelijk. Maar er zijn wel een aantal behandelmethoden waarmee littekens zo goed als onzichtbaar worden of waarmee het aanzien ervan aanmerkelijk verbetert. De verschillende soorten littekens vragen allemaal om een andere aanpak.

Methoden om littekens te behandelen:

Litteken operatie
In sommige gevallen, zoals bij een hypertrofisch litteken of een keloïd, kan een litteken operatief verwijderd worden. Daarbij wordt overtollig bindweefsel weggehaald en worden de huidranden opnieuw gehecht. Zo ontstaat er een nieuwe, maar veel kleinere en nettere tekening op de huid.

Tattoo over litteken
Een andere mogelijkheid is een tattoo laten zetten. Zo wordt de lelijke plek mooi gecamoufleerd.

Litteken creme
Een goede litteken zalf of crème ondersteunt het natuurlijk herstel van de huid. Het litteken wordt daardoor minder rood en minder zichtbaar. Deze methode is bijvoorbeeld geschikt voor de behandeling van een brandwond litteken en littekens door waterpokken.

Litteken pleister of gel
Een goede therapie voor het behandelen van littekens is met behulp van siliconen, verkrijgbaar in de vorm van een litteken pleister of een gel. Welke vorm het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de grootte en de locatie van je litteken. Een litteken verwijderen in je gezicht doe je het best met gel. Voor grotere littekens, zoals bijvoorbeeld een keizersnede litteken, is de pleister ideaal.

Tip: siliconenbehandelingen op recept worden vaak vergoed door je verzekering!

Camoufleren

Bij al deze behandelmethoden kost het vaak veel tijd voordat er echt zichtbaar resultaat is. De behandelingen zijn soms pijnlijk en kosten veel geduld. Het is begrijpelijk dat je het liefst gisteren nog van de ontsierende plekken af wilt: je lijdt eronder! Daarom kun je tot het moment dat de behandeling resultaat begint te leveren, je littekens van acne of andere ontsieringen camoufleren met een speciale dekkende litteken zalf.

De behandeling kan met veel succes worden uitgevoerd met microneedling