Goedaardige bultjes, welke soorten zijn er?

Er zijn veel soorten goedaardige bultjes en andere huid uitsteeksels die makkelijk verwijderd kunnen worden met een aantal verschillende technieken zoals blend-techniek, coagulatie (plasma pen) en cryotherapie (vloeibare stikstof)

Xantelasma

Xanthelasma zijn goedaardige plaatselijke platte vetophopingen op en rondom de oogleden. Deze afwijkingen worden vaak gezien bij oudere mensen of bij mensen met een middelbare leeftijd. Soms zijn deze vetbultjes een uiting van een te hoge bloedcholesterol gehalte. Xanthelasma ontstaan door een stoornis in de (plaatselijke) vetstofwisseling. De aandoening kan in de familie vóórkomen. Xanthelasma worden ook beschouwd als een vorm van huidveroudering. We zien platte gelige plakkaatjes op en rondom de oogleden die op zich weinig klachten geven maar voor sommigen wel cosmetisch storend zijn. Door middel van de Blend techniek zijn ze te verwijderen.

Milia of gerstekorrels

Milia of gerstekorrels zijn kleine cystes gevuld met hoornmateriaal. Een gerstekorrel is volstrekt goedaardig en simpel te verwijderen door een miniscuul sneetje te maken en de inhoud eruit te drukken.

Ouderdomswratten (verruca seborrhoica)

Ouderdomswratten zijn veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, met name bij oudere mensen (boven de 50 jaar). De afwijkingen kunnen echter ook reeds bij mensen boven de 30 ste jaar worden gezien. Zij komen bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar komen bij gekleurde rassen veel minder voor. De latijnse benaming is verruca seborrhoica (Engels: seborrheic keratosis). Ouderdomswratten hebben niets met het wrattenvirus te maken. Ouderdomswratten zijn goed behandelbaar met de Blend techniek.

Talgklierhyperplasie

Talgklierhyperplasie is de benaming van huidkleurige bultjes. Wat je in feite ziet is een misvormd talgkliertje dat door de opperhuid omhoog gedrukt wordt. Deze volkomen onschuldige huidaandoening komt nogal eens voor bij de ouder wordende huid, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ook hier is de Blend methode mogelijk.

Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra zijn kleine bruine bolletjes of verheven sproetjes op een donkere huid van Negroïde of Aziatische oorsprong. Ze komen voor op het gezicht, hals en borst. Deze gepigmenteerde bultjes zijn volledig onschuldig en kunnen vrij makkelijk weg gehaald worden met de Blend-techniek. Bij de Blend techniek wordt geen hitte gebruikt, waardoor het risico op littekentjes zeer klein is. Een donkere huid is gevoeliger voor het krijgen van bruine vlekjes na ontstekingsachtige reacties in de huid, die bij “schade” aan de huid normaal is. Hoe minder hitte op de huid, hoe beter, in het geval van een huidtype IV of hoger.

Syringomen

Syringomen zijn goedaardige gezwelletjes rond de uitgang van een zweetkliertje. Ze zitten in groepjes bij elkaar, in het gezicht meestal rond het oog gebied. Ze kunnen ook elders op bepaalde plekken op het lichaam voorkomen. Ze gaan niet vanzelf weg, maar ze kunnen nooit kwaadaardig worden. Het komt meer voor in bepaalde families, en ze komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak waardoor ze ontstaan is helaas nog niet echt duidelijk.

Steelwratjes of fibromen

Steelwratjes of fibromen zijn kleine uitgroeisels die uitgaan van het bindweefsel. Het is een enigszins langwerpig uitsteekseltje dat aan een steeltje lijkt te zitten. Ze zijn huidkleurig of wat donkerder van kleur, komen in groepjes voor in solitair. Je kunt ze vooral zien op plekken waar veel wrijving plaatsvindt zoals de in hals (kettinkjes), in de oksels of bij BH-bandjes, onder de borsten of in de liezen.

Bronnen:
www.huidarts.com
www.dermquest.com