Couperose en Rosacea: veel overeenkomsten, maar toch heel anders

Couperose en Rosacea zijn twee aandoeningen die nogal eens met elkaar verward worden. Ze worden vaak in één adem genoemd, omdat ze veelal tegelijkertijd voorkomen en er bij beide huidaandoeningen sprake is van roodheid in het gelaat en zichtbare rode en blauwe adertjes. Toch zijn het echt heel erg verschillende aandoeningen. In deze blog vertellen we je meer over deze vervelende huidproblemen. Over de symptomen die je kunt hebben wanneer deze huidaandoeningen het gezicht aandoen en, nog belangrijker, wat je ertegen kunt doen.

Wat is couperose?

Men spreekt van couperose wanneer er in het gelaat kleine bloedvaatjes zichtbaar zijn, deze worden in de medische wereld teleangiëctasieën genoemd. De talloze, zeer kleine bloedvaatjes in de huid veroorzaken een rood gezicht en het kan ook zijn dat couperose de hals aandoet. Soms is de rode kleur ook op de neus erg zichtbaar en spreekt men van een ‘couperose neus’. Couperose wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren, maar de aandoening is verder niet schadelijk. Je moet couperose verwijderen (gezichtsbehandeling met laser) om er vanaf te komen, want deze bloedvaatjes verdwijnen nooit vanzelf.

Waardoor ontstaat couperose?
Men weet nog steeds niet hoe couperose precies ontstaat. Het is wel duidelijk dat het soms een gevolg is van rosacea, een aandoening waarbij een ontstekingsreactie in de huid plaatsvindt. Maar in veel gevallen treedt het ook op zonder dat er een verband is met ontstekingsverschijnselen. Veelvuldige blootstelling aan ultraviolette straling, zoals in zonlicht, is ook een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Couperose behandelen
Zoals gezegd moet men echt couperose verwijderen om eraf te komen. Losse adertjes kunnen makkelijk in één couperose behandeling verwijderd worden met de blend-techniek. Tegenwoordig kan men ook grotere gebieden met couperose behandelen met flitslampen en couperose laser. Denk daarbij aan pulsed dye laser (en dan vooral het V-beam type) en KTP-laser. Deze technieken zijn echter niet goedkoop en daarom kiest men vaak voor camouflage in plaats van de couperose te behandelen. Voor een rood gezicht kan gewone foundation worden gebruikt, maar nog beter is de speciale couperose creme die voor dit doel verkrijgbaar is. Deze bevat een bestanddeel die de rode kleur neutraliseert en het resultaat ziet er daarom natuurlijker uit.

Er is nog een andere couperose creme verkrijgbaar, of eigenlijk een gel. De Brimonidine gel van Mirvaso zorgt dat de roodheid in het gezicht gedurende ongeveer 12 uur verdwijnt. Deze gel is verkrijgbaar bij de apotheek, op voorschrift van je arts.

Wat is Rosacea?

Rosacea is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gelaat, vaak vergezeld van puistjes bij de wangen, gesprongen adertjes en stress bultjes. Het komt voor bij volwassenen vanaf ongeveer dertig jaar en dan vooral bij vrouwen. Bij mensen uit Noordwest Europa, vooral afkomstig uit Engeland, Schotland, Ierland, Nederland, België en Frankrijk, komt de aandoening vaker voor. De symptomen verergeren in de loop der tijd, maar soms worden ze na enkele jaren ook juist minder heftig. Het is een hardnekkig verschijnsel dat steeds weer opvlamt.

Waardoor ontstaat het?
Rosacea ontstaat dus meestal rond het 30e levensjaar. De aandoening komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen en treft vooral blanke mensen met een licht, gevoelig huidtype. De oorzaak van rosacea is echter onbekend. Zonlicht en warmte veroorzaken over het algemeen een verergering van de verschijnselen. Maar we zien ook vaak dat de klachten in de winter juist erger worden. Men denkt dan ook dat juist de overgang van warm (binnen) naar kou (buiten) en andersom een factor is die de klachten verergert.

Een mijt?
De laatste jaren zijn er veel wetenschappelijke studies gedaan over het verband tussen Rosacea en de Demodex folliculorum mijt. Bij bijna iedereen leven deze mijten in de haarfollikels, vooral in het gelaat. Het blijkt dat er soms een ontstekingsreactie in de huid ontstaat die gericht is tegen deze mijten. Demodex-folliculitis veroorzaakt rode bultjes in het gezicht, pustelvorming en bultjes op het voorhoofd, net als bij rosacea.

ZZ creme tegen demodex mijt?

De theorie dat deze mijten verantwoordelijk zouden zijn voor de uitslag op het gezicht, werd door het bedrijf Demodex Solutions verder uitgewerkt. Ze ontwikkelden hun ‘ZZ creme’ die wereldwijd gebruikt wordt voor de behandeling van rosacea, de ‘Zhongzhou Zinc oxide and Sublimed sulfur ointment’. De zalf vermindert de mijten en daarmee ook de symptomen van de huidziekten rosacea en couperose.

Of het voor iedereen dé oplossing is, zal nog moeten blijken en soms worden de huidaandoeningen in het gezicht in het begin juist erger. Het bedrijf is bovendien niet open over de ingrediënten die er in de zalf zitten. Maar het is de enige behandeling die specifiek tegen deze mijten gericht is en het lijkt erop dat veel mensen er echt baat bij hebben. Mijn eigen ervaring is dat de klanten die ik hierop heb geattendeerd, er zeer veel baat bij hebben! In Nederland is het HIER te koop (https://www.demoderm.nl/).

Hormoon crèmes
Het gebruik van bijnierschorshormoon bevattende crèmes of zalven, de zogenaamde ‘corticosteroïden’, is door het directe resultaat erg verleidelijk. Maar het maakt iedere rosacea uiteindelijk veel erger en wij raden dit dan ook ten sterkste af! Bovendien treedt bij deze middelen ook een zekere mate van afhankelijkheid op. Daar ze in het begin de ontstekingsreactie van de huid afremmen, verdwijnen de verschijnselen al heel snel. Maar zodra men stopt met corticosteroïden houdende crème of zalf, keren de roodheid en de puistjes bij de wangen in heviger mate terug.

Omdat de eerste keer het resultaat zo verbluffend was, willen patiënten dan het liefst hun gezicht meteen opnieuw insmeren met dezelfde crème. Dit brengt weer verbetering, tot tevredenheid van de gebruiker. Maar wat er gebeurt, is dat de vaatverwijdingen en papels (rode bultjes) steeds uitgebreidere vormen aannemen en daardoor zal je dus juist vaker, langduriger en met sterkere corticosteroïden de roodheid moeten behandelen om hetzelfde resultaat te krijgen. Zo is er dus een soort verslaving ontstaan met een averechts effect! Om zo’n onrustige huid dan weer tot rust te brengen, zal veel tijd en geduld vergen van zowel de patiënt als de arts.

Waaruit bestaat de behandeling van rosacea dan wel?
Allereerst is het belangrijk om voor ogen te houden dat een rosacea huid erg gevoelig is. Zorg dus dat je onnodige prikkeling van de huid voorkomt. Het gebruik van cosmetische producten kan de roodheid in het gezicht bijvoorbeeld verergeren. Kies daarom voor zachte, producten die speciaal voor een gevoelige huid zijn. Je schoonheidsspecialiste kan je hier uiteraard meer over vertellen. Verder zijn er verschillende manieren om bij deze huidaandoening het gezicht te behandelen.

Rosacea behandeling vanuit diverse invalshoeken:

  • In verband met de resultaten van de onderzoeken naar de folliculorum mijt is het zeker het proberen waard om deze Demodex mijt te bestrijden. Op diverse fora op internet zijn vele succesverhalen te lezen, zoals op www.demodexsolutions.com. Veel van mijn klanten hebben erg goede ervaringen met Demoderm als rosacea behandeling, je kunt het hier bestellen.
  • Kies een schoonheidssalon die gespecialiseerd is in het behandelen van Rosacea. In Assen is een schoonheidssalon waar je een intensief traject kunt volgen met een dagelijkse gezichtsbehandeling gedurende 2 weken. Zie hier het Youtube filmpje van de Rositta kliniek in Assen
  • Voor de lokale behandeling van de huidirritatie kiezen artsen meestal voor Metronidazol in hydrogel of in de vorm van rosacea creme. De bultjes en puistjes in het gezicht reageren ook goed wanneer men lokaal lotion met antibiotica clindamycine en erytromycine toepast.
  • Inwendige behandeling met een antibioticum behoort ook tot de mogelijkheden. In dat geval wordt meestal Tetracycline of Metronidazol voorgeschreven. Andere soorten antibiotica die kunnen worden voorgeschreven zijn ampicilline, claritromycine of erytromycine. Na stopzetting van het medicijngebruik komt de aandoening helaas meestal weer terug.
  • De roodheid die gepaard gaat met rosacea huidziekten kan men behandelen met ELOS Fotofacial laser. De roodheid en vaatjes verdwijnen dan snel. Maar je moet je wel realiseren dat het hier om symptoombestrijding gaat. De oorzaak is hiermee niet verholpen en er kunnen dus weer nieuwe adertjes ontstaan waardoor weer die typische rode kleur zichtbaar wordt.
  • Wanneer er sprake is van acne-achtige verschijnselen, zoals een puist op de neus, puistjes op de wangen, pustels, stress bultjes en rode bultjes in het gezicht, kan men ook baat hebben bij een behandeling met azelaïnezuur. Dit zuur maakt het buitenste laagje van de huid, de hoornlaag, week en remt de groei van bacteriën af. Daarbij remt het ook de aanmaak van pigment af. Een zalf met azelaïnezuur kan dus worden ingezet bij acne, hyperpigmentatie en een rosacea huid. De rode vlekken, pustels en bultjes in het gezicht zullen binnen enkele weken verminderen en verdwijnen.
  • Zelf kun je thuis de conditie van je huid verbeteren. Door het gebruik van verzorgingsproducten die hoog geconcentreerd zijn en vitamine C en antioxidanten bevatten, kan de elasticiteit van de huid sterk verbeteren. Kies dan wel voor producten die zacht en niet irriterend te zijn.

Rosacea dieet: verminder rode huid in het gezicht

Een oorzakelijke rol van voeding is nooit echt aangetoond, maar het is wel aannemelijk dat er een verband is. Zo kan de roodheid door alcoholgebruik of door het eten van sterk gekruid voedsel wel toenemen. Waarschijnlijk kan het voedingspatroon ook de mate van irritatie en de ernst van de ontsteking, en daarmee ook de symptomen, bepalen.

Er is geen standaard rosacea dieet

Het punt is dat er geen standaard dieet is voor rosacea huidziekten. Iedereen reageert namelijk anders op bepaalde voedingsmiddelen. Om een voor jou goed geschikt dieet te vinden, moet je eerst uitzoeken wat bij jou je huid ‘triggert’ en waardoor de irritatie ontstaat. Daarom raden wij je aan om eens een tijdje voor jezelf een eetdagboek bij te houden. Noteer daarin ook de tijdstippen waarop je stress bultjes, bultjes op het voorhoofd, pustels, rosacea ogen, een puist op de neus en alle andere symptomen die je maar hebt. Door precies op te schrijven wat je eet en drinkt én te noteren op welke momenten bij jou de rode huid, de branderige huid en de uitslag op het gezicht het ergst is, kun je al snel verbanden leggen.

Er zijn wel twee diëten waarmee veel patiënten met rosacea huidziekten succes boeken:

Histamine-dieet

Een gevoelige huid betekent veelal ook een bepaalde vorm van voedselintolerantie. Veel voorkomend is daarbij histamine-intolerantie. Histamine komt in erg veel voedingsmiddelen voor en is een belangrijker trigger voor allergieën. Vaak worden de symptomen niet eens als zodanig herkend. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn, opstopping, diarree, winderigheid en krampen. Een dieet met een laag histaminegehalte zal in dat geval die klachten verminderen en ook de rode huid in het gezicht en andere symptomen van huidziekten als rosacea zullen minder worden. Producten waar histamine in zit zijn bijvoorbeeld yoghurt, chocolade, soja, oude kaas, blauwschimmelkaas, rode wijn en thee. Maar ook bepaalde groenten zijn berucht, zoals tomaten, spinazie, augurken, paddenstoelen, aubergine, pompoen, kidneybonen en zuurkool.

Daarnaast is het ook goed om pinda’s, cashewnoten, walnoten en pecannoten zoveel mogelijk te vermijden. Qua fruit moet je voorzichtig zijn met frambozen, aardbeien, ananas, papaya, abrikozen, kersen, citrusvruchten en gedroogd fruit. Mijd ook azijn, mosterd, tomatenketchup en kant en klare dressings, alsmede vleeswaren, worst, bacon, vis en opwarmmaaltijden met vlees. Wees zuinig met sommige kruiden, bijvoorbeeld chilipoeder, kerrie, anijs, koriander, kaneel, nootmuskaat en paprikapoeder.

Alkalinedieet

Huidziekten als rosacea worden vaak in verband gebracht met een te hoge pH-waarde. Een hoge pH-waarde is vaak de oorzaak van een onrustige huid met puistjes op de wangen. Daarom hebben veel mensen baat bij een alkalinedieet. Zo’n dieet brengt de zuurgraad in het bloed en de huid weer in balans. Dit dieet bestaat vooral uit verse voedingsmiddelen, mineraalwater en omvat minder suiker en koolhydraten. Je gebruikt hierbij veel soepen, verse fruitsappen en salades, fruit, groenten en omega-oliën.

Complicaties

Rode neus, blauwe neus

Soms kan deze huidaandoening erg agressief zijn en, zeker wanneer het onbehandeld blijft, andere complicaties met zich meebrengen. Bij een chronische ontsteking en zwelling van de neus bijvoorbeeld, kan dit een rosacea neus tot gevolg hebben. Bij een rosacea neus is er sprake van een blijvende vormverandering. Dit wordt ook wel een bloemkoolneus genoemd. Dit zien we vooral bij oudere mannen: de bekende rode neus die vaak als drankneus wordt bestempeld, maar met alcoholgebruik niets te maken heeft. In de medische wereld spreken we van ‘rhinophyma’ (bloemkoolneus).

Afhankelijk van het feit dat de verkleuring meer naar rood of naar blauw neigt, kan er overigens ook een blauwe neus ontstaan.

Rosacea ogen

Daarnaast kan men ook last krijgen van de ogen. Bij meer dan 50% van de patiënten komen er ook oogafwijkingen voor, zoals onschuldige ontstekingen van het ooglid of bultjes in de oogleden. Maar het kan ook ernstigere vormen aannemen, zoals een ontsteking van het hoornvlies, ofwel rosacea keratitis. Tijdige diagnose en behandeling van rosacea ogen zijn essentieel, omdat er anders blijvende beschadigingen op het hoornvlies kunnen ontstaan met een slechter zicht als gevolg.

Spider Naevi

Een andere huidaandoening waarbij rode verkleuring optreedt door zichtbare adertjes en gesprongen adertjes is spider naevi, ook wel kortweg ‘spider’ genoemd. Vaak komen deze plekjes al op kinderleeftijd voor en verdwijnen ze na de pubertijd. Daarnaast ontstaat spider naevi vaak tijdens de zwangerschap en verdwijnt dan weer na de bevalling. Maar het kan ook een symptoom zijn van een leveraandoening of schildklierafwijking. Laat er dus altijd naar kijken door een arts!

Een spider ontstaat wanneer er een plaatselijke verwijding van een huidvaatje optreedt, vaak gebeurt dit onder invloed van hormonen. Het ziet eruit als een klein, rood vaatbultje waaruit dan kleinere bloedvaatjes uitsteken, net als de poten van een spin, vandaar de naam. Deze plekken komen vaak voor in het gezicht, de hals, handruggen en de onderarmen. Wanneer je met je vinger op de aders druk, verdwijnen deze en als je het loslaat kom en ze weer terug.

Behandeling spider

Omdat deze huidaandoening onschuldig is, hoeft het niet behandeld te worden. Bij een spider in het gezicht kan uit cosmetische overwegingen besloten worden de vaatjes dicht te branden.

Welke aandoening heb ik?

Wat is couperose en wat is rosacea? De verschillen tussen beide aandoeningen in een korte samenvatting.

Het verschil tussen beide huidaandoeningen is soms moeilijk te zien, mede doordat ze vaak tegelijkertijd optreden. Om een goede behandelmethode te vinden, is het echter wel belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld.

We spreken dus van twee verschillende aandoeningen. Couperose wordt gekenmerkt door verwijde adertjes in het gelaat. Deze kunnen zowel rood als blauw zijn. Ook bij rosacea zien we deze symptomen, maar daarnaast zijn er ook verschijnselen zoals verdikking/zwelling van de huid, rode bultjes en puistjes met puskoppen. Bij ernstige gevallen zien we ook vaak oogproblemen, zoals droge ogen, branderige, rode ogen en oogontstekingen. Bij couperose is er geen sprake van ontstekingsverschijnselen en daarom kan de aandoening behandeld worden met laser- en lichtapparatuur. Rosacea daarentegen kan alleen met medicijnen worden behandeld.

Wat kan de schoonheidsspecialiste voor je doen?

Natuurlijk is het erg belangrijk dat er een juiste diagnose wordt gesteld voor jouw huidaandoening in het gezicht. Daarom raden wij altijd aan een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Maar de schoonheidsspecialiste kan ook veel voor je betekenen! In de schoonheidssalon hebben we uiteraard erg veel ervaring met beide huidaandoeningen. Veel van bovengenoemde methoden om rosacea en couperose te behandelen en couperose te verwijderen, kunnen wij voor je toepassen. Het is niet fijn om altijd maar bultjes in het gezicht te hebben, of wanneer mensen naar jouw rode couperose neus of zelfs je zogenaamde drankneus zitten te staren! Een passende gezichtsbehandeling kan gelukkig veel verbetering geven! Je kunt in onze schoonheidssalon terecht voor een specifieke couperose behandeling. Wij kunnen bijvoorbeeld couperose verwijderen door het gebruik van couperose laser.

Rosacea behandeling vergt wat meer aandacht. Zo zal er eerst gefocust moeten worden op de ontstekingen en de branderige huid. Daarvoor kun je de huisarts antibioticum voor laten schrijven. Wanneer de ontstekingen minder zijn, kunnen we de rode verkleuring gaan aanpakken. Ook dit kan met laser. Verder kunnen wij ook samen met jou kijken naar wat de beste cosmetica producten zijn voor jouw huid en je alles vertellen over welke producten goed zijn om de symptomen te camoufleren. Daarnaast bespreken we de punten in je levensstijl die je kunt aanpassen, zodat je couperose en andere huidproblemen in de toekomst zoveel mogelijk kunt voorkomen. Op die manier kunnen we de problemen vanuit meerdere invalshoeken aanpakken, zodat jij straks letterlijk lekkerder in je vel zit!