Adertjes en vaatjes in je gezicht

Hoe kom je eraan en, veel belangrijker, hoe kom je eraf?

Je kunt nog zo goed voor je huid zorgen, maar toch kunnen er ontsierende plekjes in je gezicht ontstaan. Roodheid, zichtbare bloedvaatjes, ouderdomsvlekken, littekenvorming… Het zijn allemaal onschuldige huidaandoeningen, maar als je er dagelijks mee geconfronteerd wordt als je in de spiegel kijkt, zie je ze toch liever verdwijnen! Gelukkig kan er in de schoonheidssalon veel aan gedaan worden. In deze blog gaan we daarom verder in op een aantal van die vervelende huidaandoeningen. Voor al deze gevallen geldt: ze zijn compleet onschuldig, maar jij wilt uiteraard vooral weten hoe je eraf kunt komen.

Adertjes en roodheid: welke huidaandoeningen?

Natuurlijk zijn er meer huidproblemen die gepaard gaan met een rode kleur en zichtbare of gesprongen adertjes dan dat we hier bespreken. In deze blog beperken we ons echter tot de onschuldige aandoeningen. Daarmee bedoelen we dat je ze zonder problemen voor je gezondheid onbehandeld kunt laten.

Waarom dan wel behandelen?

Soms zijn er ook wat klachten, zoals jeuk, die na de behandeling minder worden. Maar de reden om in deze gevallen wél voor behandelen te kiezen is in de eerste plaats cosmetisch. En waarom zou je het eigenlijk niet behandelen? Met de moderne technieken kunnen we zoveel moois bereiken en na een paar gezichtsbehandelingen zie je al een enorm verschil! Je wilt er tenslotte toch zeker op je mooist uitzien?

Spider Naevi

Soms zijn ze daar ineens. De ene dag heb je nergens last van, de volgende dag zit er ineens een rode plek op je gezicht. Bekijk je de plek van dichtbij, dan zie je in het midden een rood centrum zitten van waaruit kleine adertjes ontspringen, net als de poten van een spin. Een spider naevus komt door een verwijding van een klein huidvaatje. De oorzaak daarvoor zoekt men veelal op het hormonale vlak. Zwangere vrouwen hebben er bijvoorbeeld vaak last van, alsmede jonge kinderen die volop in ontwikkeling zijn. Spider naevi zijn ongevaarlijk en trekken na verloop van tijd meestal vanzelf weer weg. Als je het geduld hebt om daarop te wachten, hoeven ze in principe dan ook niet behandeld te worden.

Spider Naevi behandelen
Toch kan zo’n spider erg storend zijn omdat ze vaak op zeer zichtbare plekken verschijnen, zoals op je neus of wang. Bovendien zijn die plekjes soms ook wat gevoelig. Het goede nieuws is dat deze adertjes heel gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Afhankelijk van de afmetingen van de spider kan deze in één of enkele behandelingen met laser of IPL (Intense Pulsed Light) snel en eenvoudig worden weggehaald. Een andere effectieve methode, hoewel enigszins gedateerd, is het wegbranden van de bloedvaatjes, ook wel coagulatie genoemd.

Een gezichtsbehandeling met Laser of IPL is wel duurder, maar de kans op littekenvorming is veel kleiner. De behandeling zelf is nagenoeg pijnloos, je krijgt hooguit een warm, prikkend gevoel op de te behandelen plek. Door de lichtgolven worden, heel secuur, de vaatwanden van de spider beschadigd. Jouw lichaam doet de rest: de overblijfselen van de spider worden vanzelf opgenomen in je bloed en afgevoerd.

Couperose

Bij couperoseklachten is er sprake van een compleet netwerk van rode en blauwe bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gezicht, vooral op de wangen en de neus en soms ook op het voorhoofd. Deze aandoening ontstaat door een verslapping van de vaatwanden van de haarvaatjes in de huid. Door die verslapping zetten de bloedvaatjes uit en worden daardoor duidelijk zichtbaar. Wat de onderliggende oorzaak van dit huidprobleem precies is, is onbekend. Wel weten we wat de risicofactoren zijn: omstandigheden die de aanleiding kunnen vormen voor dit probleem, of een bestaand geval kunnen verergeren.

Deze risicofactoren zijn:

  • Het zit in je genen: Wanneer couperose in je familie voorkomt, heb jij een grotere kans op het ontwikkelen van zo’n gezellige rode kleur.
  • Zon: Overmatig zonlicht kan de klachten verergeren. Het ontstaan van nieuwe zichtbare bloedvaatjes kun je beperken door een goed zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor te gebruiken.
  • Temperatuurverschillen: De overgang van een warme naar een koude omgeving en andersom, verergert de rode kleur aanzienlijk. In de zon kun je beter een hoed opzetten of de schaduw opzoeken, in de winter bescherm je je huid tegen de vrieskou en de sauna kun je beter mijden.
  • Overmatig alcoholgebruik: Hoewel alcohol geen oorzaak is van het ontstaan van deze huidaandoening, heeft het wel tijdelijk effect op bestaande gevallen. De rode kleur wordt erger wanneer men drinkt. Logisch, want ook zonder de deze huidklachten krijg je roze wangen door drankgebruik. Het effect is in beide gevallen tijdelijk. Wanneer de alcohol weer uit je lijf is, krijgt je gezicht de normale couperosekleur weer terug.

Hoe kan het behandeld worden?
Couperose is een progressieve aandoening die na verloop van tijd steeds erger wordt. De vaatwanden worden alleen maar zwakker en er komen steeds nieuwe adertjes bij. Wanneer je de bloedvaatjes niet behandelt, worden ze dus alleen maar dikker en duidelijker zichtbaar.

Wat kun je zelf doen en laten?

  • Pas op met de zon! Zoals we hierboven ook al meldden, is het van essentieel belang om goed op te passen met de zon. Veel mensen met deze klachten hebben een lichte huid en zijn daarom al gevoeliger voor de zon. Een goede zonnebrand met een hoge beschermingsfactor is dus onmisbaar. Wil je perse lekker bakken in de zon? Smeer je dan goed in en leg een handdoek over je gezicht. Hetzelfde geldt uiteraard voor de zonnebank.
  • Crèmes: Hoewel het vaak beweerd wordt en de reclames veelbelovend zijn, zijn er geen crèmes die bestaande couperoseklachten echt verminderen. Er zijn wel crèmes die kalmerend en ontstekingsremmend werken. Dat kan de jeuk en de rode kleur wat verminderen. Maar de adertjes gaan er niet door weg. Kies voor een crème die niet te vet is en één of meerdere van de volgende ingrediënten bevat: allantoïne, glycyrrhiza glabra (Zoethout of Licorice Root) of panthenol.
  • Behandel je kwetsbare huid goed: Je huid is kwetsbaar. Een couperosehuid is dubbel gevoelig en geïrriteerd. Behandel je huid daarom met de grootste zorg. Gebruik geen agressieve cosmetica zoals scrub en bescherm je huid tegen de zon en de kou. Vraag ook je schoonheidsspecialiste eens om advies wat voor jou de beste cosmetica en verzorgingsproducten zijn.

Couperosevaatjes verwijderen
Gelukkig kunnen de vaatjes eenvoudig verwijderd worden op dezelfde manier als bij een spider neavus. Afhankelijk van hoe ernstig de aandoening in jouw geval is, kun je met één of slechts enkele behandelingen de meeste vaatjes verwijderen.

In onze schoonheidssalon behandelen we roodheid (met of zonder zichtbare adertjes) door middel van een Fotofacial behandeling van Syneron. Dit is de ELOS techniek, die IPL licht met radiofrequentie stroom (RF) combineert. Hierbij worden de rode pigmenten in het bloed en vaatjes een beetje opgewarmd door het IPL licht en vervolgens warmt de 2-polige RF stroom het verder op tot 65 graden. Bij die temperatuur stollen de eiwitten waardoor haarvaatjes vernietigd worden. Het lichaam ruimt het daarna zelf op.

Meestal is er dus, behalve de rode kleur, ook sprake van duidelijk zichtbare rode of blauwe vaatjes. Deze kunnen minder goed behandeld worden door middel van Fotofacial. Voor deze bloedvaatjes gebruiken wij de Blend techniek, die daarvoor veel geschikter is. Overigens bestaat de rode kleur in het gezicht ook uit zeer fijne haarvaatjes (dat kan je goed zien wanneer je door een microscoop naar de huid kijkt), maar deze vaatjes zijn zo klein dat de Blend techniek daarvoor niet geschikt is.

Rosacea

Couperose moet niet verward worden met rosacea. Bij rosacea is er naast de roodheid ook sprake van een ontsteking van de huid. Het kan pijn doen, jeuken, branderig voelen en soms ontstaan er ook wat puistjes en verdikking van de huid. Wil je weten of wat jij hebt couperoseverschijnselen zijn of niet? Druk eens op de vaatjes op je wang. Verdwijnen ze, dan zijn het couperosevaatjes. Verdwijnt de rode kleur niet, dan heb je waarschijnlijk rosacea. Je kunt dit ook heel goed zien wanneer je met een glas op de huid drukt. Heb je rosacea, laat het dan wel behandelen om erger te voorkomen! Rosacea is niet gevaarlijk, maar wanneer je het onbehandeld laat, heb je kans op blijvende vervorming van de huid en de neus.

Pigmentvlekken en littekens

Bij deze twee huidproblemen gaat het niet om een aandoening met zichtbare bloedvaatjes, maar om vlekken met een verhoogde pigmentconcentratie of om littekenweefsel. Ook deze plekken zijn ongevaarlijk, maar ontsierend en kunnen je daarmee het leven zuur maken. Gelukkig kan de schoonheidsspecialiste je hier ook heel goed mee helpen!

Pigmentvlekken

Hyperpigmentatie en pigmentvlekken zijn benamingen voor donkere verkleuring van de huid. Deze donkere vlekken zijn er in vele soorten. Het zijn plekken waar plaatselijk meer melanine (pigment) wordt aangemaakt dan normaal. Normaal gesproken is de kleur van je huid egaal. Melanine is een natuurlijke bescherming tegen de UV stralen in het zonlicht. Wanneer je veel in de zon komt, maakt je huid meer melanine aan om je beter te beschermen. De delen van je huid die in contact met het zonlicht waren, verkleuren dan mooi egaal bruin (of rood als je te lang blijft liggen/zitten!).

Oorzaken van overmatige pigmentvorming
Soms kan dit proces echter plaatselijk verstoord raken en produceert de huid op die plekken veel meer melanine. Deze plaatselijke opeenhopingen van pigment kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo zijn de genetische factoren bepalend voor bijvoorbeeld sproeten en moedervlekken. Maar er zijn ook andere factoren die tijdens je leven voorbijkomen en die verantwoordelijk kunnen zijn voor pigmentvlekken. Denk bijvoorbeeld aan hormonen (bij zwangerschapsmasker), overmatige blootstelling aan zonlicht, geneesmiddelen, leeftijd (ouderdomsvlekken) en meer. Verder kan overproductie aan pigment ook het gevolg zijn van een ontsteking of beschadiging van de huid. Dit noemt men post-inflammatoire hyperpigmentatie. Verder kunnen pigmentvlekken ook een symptoom zijn van bepaalde auto-immuun en maag/darm ziektes, vitaminen afwijkingen of een metabolische afwijking.

Welke behandelmethoden zijn er?
Er zijn verschillende behandelmethoden voor het verwijderen of doen verminderen van pigmentvlekken. Welke optie de beste is, hangt onder andere af van de vlek zelf. Zo kunnen dikke moedervlekken vaak gemakkelijk worden weggesneden. Oppervlakkige pigmentvlekken kunnen worden aangepakt met huid blekende crème, een chemische peeling of mesotherapie en dieper gelegen plekken kunnen worden verwijderd door middel van laser of IPL.

Wanneer je een getinte of donkere huid hebt, is de behandeling van pigmentvlekken niet zonder risico. Het wil nog wel eens gebeuren dat er juist donkere plekken ontstaan na een behandeling. Je kunt in dit geval misschien beter volstaan met een goed camouflagemiddel, of je beperken tot een goede peeling op regelmatige basis.

Eerst naar de huisarts
Natuurlijk gaan we niet zomaar behandelen. We zullen eerst samen met jou bekijken wat de beste behandelmethode is. Bovendien is het goed om ook een bezoekje aan de huisarts te brengen. Er is namelijk altijd een risico, zij het heel erg klein, dat de pigmentvlekken kankercellen bevatten. De huisarts kan dit uitsluiten en pas daarna kunnen we de plekken gaan behandelen.

Zelf moet je ervoor zorgen dat je een goede zonnebrandcrème in huis haalt (ook daarover kan de schoonheidsspecialiste je advies geven). De zon maakt de pigmentvlekken alleen maar donkerder en dat moet je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen, voor en na de behandeling.

Littekens

Wanneer je huid beschadigd raakt, of het nu het gevolg is van een ongeval, een operatie of een huidziekte, zal deze zichzelf herstellen. Bij dat herstelproces wordt fibrose, ofwel bindweefsel, gevormd. Dat weefsel is anders van samenstelling en functioneert anders dan het oorspronkelijke weefsel. Vandaar dat het duidelijk zichtbaar is. Dit is vooral in het begin het geval: het weefsel is nog helder rozerood van kleur. Die kleur trek na verloop van tijd steeds meer weg.

Littekenweefsel is vaak wat harder en dikker dan de erom heen liggende huid. Het kan dan ook zijn dat je er last van hebt doordat het trekt of jeukt, maar vaak is het zo dat het vooral als cosmetische storend wordt ervaren. Kortom, deze tekeningen op de huid veroorzaken zowel lichamelijke als cosmetische klachten en daarom is het goed een bezoekje aan de schoonheidssalon te brengen!

Verschillende littekentypes
Bij sommige primitieve stammen maken ze gebruik van littekenvorming als versiering of om een boodschap uit de dragen, net als bij een tatoeage. Allemaal leuk en aardig, maar jij wil natuurlijk zo snel mogelijk van jouw ‘versieringen’ af. Er zijn verschillende methoden om littekenweefsel te verwijderen en/of te verminderen. Dit is afhankelijk van het littekentype.

Er zijn een aantal verschillende soorten:

  • De atrofische soort: Hierbij is er sprake van weefselverlies. De oorspronkelijke huid en het bindweefsel zijn afgenomen in dikte. Het littekenweefsel is erg dun en het weefsel trek naar binnen. Daarbij ontstaat er een soort putje, als of erin geprikt is. Dit zijn de zogenaamde ‘ice-picks’. Deze putjes zijn vaak een gevolg van acne, maar kunnen ook ontstaan door andere huidbeschadigingen en infecties. Denk bijvoorbeeld aan de waterpokken of een flinke puist. De putjes worden in de loop der jaren wel wat minder diep en scherp omlijnd, maar verdwijnen doen ze zeker niet. Mensen die een heftige vorm van acne achter de rug hebben, zitten vaak vol met kleine putjes.
  • De hypertrofische soort: Bij deze soort is er sprake van de vorming van overtollig bindweefsel. Hierbij ontstaat er een verdikking die op de huid lijkt te liggen. Het kan ontstaan door verwonding of bijvoorbeeld na de genezing van een brandwond. In het begin is het rood en kan het flink jeuken. Dit wordt in de loop der tijd minder.

Restacne

Zoals we hierboven ook al zeiden, kan een ernstige vorm van acne diepe sporen achterlaten op de huid. Wanneer de ontstekingen wegtrekken, vormen zich eerst rode vlekken. Aan die vlekken is vaak al te zien of er littekenweefsel zal ontstaan en van welk type het is. Acnelittekens kunnen zowel hypertrofisch als atrofisch zijn, maar de bekende ice picks komen het meest voor. Verder blijven er ook vaak donkere vlekken achter. Dit is pigmentatie die door de ontstekingen werd veroorzaakt. Restacne komt voor op de plaatsen die destijds door de acne waren aangedaan, zoals het gezicht, de hals, het decolleté en de rug.

De behandeling
Welke behandelmethode het meest geschikt is, hangt af van het littekentype en van welke klachten je hebt. Vaak kiezen we, in overleg met de klant, voor een combinatie van twee of meer behandelmethoden. Voor plekken met rode verkleuring kan IPL worden gebruikt. Voor littekenweefsel kunnen we gebruik maken van laser, dermabrasie of chemische peelings.

Blijf niet met je huidproblemen rondlopen!
Wij hebben vaak gemerkt dat mensen veel te lang met hun huidproblemen blijven rondlopen. De drempel om naar een schoonheidssalon te stappen is blijkbaar toch wat hoog. Jezelf ‘niet mooi’ voelen werkt door op alle aspecten van je leven en dan is het toch zonde als dat helemaal niet nodig is? Daarom zeggen wij: kom langs en stel je vragen! Wij zullen altijd de tijd nemen om samen met jou te kijken wat er mogelijk is met één of enkele gezichtsbehandelingen. En het zal je verbazen hoeveel dat is!