Huidoneffenheden zijn er in vele soorten: verschillende huidaandoeningen met verschillende oorzaken, symptomen en klachten. Mee eters, rimpels en moedervlekken komen misschien het eerst in je op, maar denk bijvoorbeeld ook aan pigmentvlekjes, acne littekens of fibromen. Wat alle huidoneffenheden gemeen hebben is dat jij er niet blij mee bent. In onze schoonheidssalon zorgen we er graag voor dat jij een gezonde, stralende huid hebt. Daarvoor hebben we natuurlijk de nodige kennis en expertise in huis. Die kennis willen we graag met je delen. In deze blog bespreken we welke oneffenheden er zijn, wat er de oorzaak van is en wat je er aan kunt (laten) doen.

Verkleuringen

Plaatselijke verkleuringen van de huid kunnen het gezicht en andere plekken ontsieren. Pigmentvlekken, levervlekken, hyperpigmentatie, couperose en moedervlekken zijn allemaal huidproblemen die onder deze categorie vallen.

Pigmentvlekken

Dit type vlekken bestaat in vele soorten en iedereen heeft er wel een paar, in de vorm van een paar sproeten, moedervlekjes of geboortevlekken bijvoorbeeld. Meestal storen we ons daar niet aan en is het volkomen onschadelijk. Soms kunnen deze vlekken echter cosmetisch storend zijn en in een heel enkel geval zijn ze wel kwaadaardig. Daarom is het altijd goed om deze vlekken in de gaten te houden. Wanneer je het niet vertrouwt, ga dan even naar de huisarts. Gebruik altijd een zonnebrandmiddel met een hoge bescherming (factor 30 of hoger) en laat voor een goede behandeling een huidanalyse maken om een juiste diagnose te stellen.

Pigmentvlekken verwijderen
Als deze plekjes je dwars zitten en je onzeker maken over je uiterlijk, is een bezoek aan de schoonheidsspecialiste erg nuttig. Er is namelijk erg veel wat er tegen gedaan kan worden, zoals pigmentvlekken verwijderen!

Ouderdomsvlekken

Dit zijn meestal gewone pigmentvlekjes die op latere leeftijd ontstaan ten gevolge van huidveroudering. Meestal is dit pas na het vijftigste levensjaar, maar het kan ook eerder. Ze komen bij vrouwen en mannen net zo vaak voor. De zon speelt bij de vorming een grote factor: hoe meer blootstelling aan de zon, hoe vroeger de vlekken ontstaan en hoe meer het er zijn. De vlekken kunnen verschillende kleuren hebben, zoals bruintinten tot haast zwart en wat blauwig, maar ook juist lichter dan de huid tot bijna wit. Soms kunnen deze plekjes wat droog en licht schilferig zijn.

Deze vlekken bestaan in meerdere soorten:

 • Levervlekken (Lentigo solaris): Deze zijn het meest voorkomend
 • Ouderdomswrat (Verruca seborrhoica): Op de huid gelegen, dikkere vlekken met een onregelmatig oppervlak. Een ouderdomswrat kan erg groot worden, soms wel enkele centimeters.
 • Bloedblaasjes (seniele angiomen): Bloedblaasjes zijn niet bruin, maar rood of paars van kleur en worden ook wel ruby spots genoemd.
 • Witte vlekken (Idopathische guttate hypomelanose): Witte, ronde plekjes van 3 tot 8 mm doorsnede. Ze komen vooral voor op lichaamsdelen die veel zonlicht hebben gezien, zoals op het décolleté, de armen en de benen.

Klachten
Ouderdomsvlekken geven over het algemeen geen klachten. Soms kan een bloedblaasje of verruca seborrhoica voorkomen op een plek waar het nogal vaak gestoten wordt of ergens achter blijft haken. In dat geval, of wanneer je de vlek als storend beschouwt, kun je overwegen om de plek weg te laten halen.

Er bestaan verschillende behandelmethoden:

 • Vloeibare stikstof: Een eenvoudige en goedkope methode om ouderdomswratten, levervlekken en andere huidoneffenheden te verwijderen. Na de behandeling vormt zich een blaasje en vervolgens korstje op de plek, maar na verloop van tijd verdwijnt dit weer. Het nadeel van vloeibare stikstof is echter dat er kans is op de vorming van een lichte plek.
 • Elektrocoagulatie: Bloedblaasjes en sommige ouderdomswratten kunnen ook verwijderd worden door middel van elektrocoagulatie. Ze worden dan weggebrand. Voorzichtigheid is echter wel geboden, want er is kans op littekenvorming.
 • Laser: Lasertherapie wordt niet alleen gebruikt voor permanente ontharing, maar ook voor huidverbetering. Het is niet goedkoop, maar wel zeer effectief. Groot voordeel van pigmentvlekken laseren is ook dat er geen kans is op littekenvorming of lichtere verkleuring zoals bij elektrocoagulatie en stikstof.
 • Peelings: Met peelings kun je ook mooie resultaten bereiken, hoewel de vlekken nooit helemaal weg zijn na de behandelingen.
 • Crèmes: Hoewel er veel crèmes bestaan om pigmentvlekken te behandelen, vallen de resultaten daarvan nogal tegen. Goede cosmetica voor de dagelijks verzorging die fruitzuren bevatten, zijn dan effectiever. Het fruitzuur vermindert het schilferen en remt pigmentvorming af.

LET OP!

Alvorens deze pigmentvlekken te verwijderen, is het belangrijk om er een arts naar te laten kijken. Er zijn namelijk twee vormen van huidkanker die erg veel overeenkomsten hebben met ouderdomsvlekken. Het gaat hierbij om:

Lentigo maligna
Lijkt veel op lentigo solaris (door zon), is donkerbruin tot zwart gekleurd en asymmetrisch. Dat laatste meestal in tegenstelling tot een levervlek.

Melanoom
Een melanoom wordt ook vaak aangezien als levervlek, maar is levensgevaarlijk! Vaak begint het als een klein, plat vlekje, maar ontwikkelt zich met verschillende kleuren bruin tot zwart en grijs of blauw. De vorm is asymmetrisch en het kan grote afmetingen krijgen tot wel enkele centimeters.

Hyperpigmentatie

Hoewel vervelend, is dit huidprobleem bijna altijd ongevaarlijk. Omdat deze donkere verkleuringen vaak voorkomen op het gezicht en andere goed zichtbare plekken, worden ze wel als erg storend ervaren. De verkleuring, in de vorm van vlakke, donkerbruine tot zwarte plekken, ontstaat door een lokale overproductie van melanine. Waarom de huid op die plekken ineens meer melanine produceert, is niet duidelijk. Het is wel bekend dat direct zonlicht er een grote invloed op heeft. Andere factoren zijn leeftijd, hormonale invloeden, huidletsel of ontstekingen en factoren van genetische aard.

Verschillende vormen:
De hierboven genoemde lever/ouderdomsvlekken vallen ook onder deze categorie.

 • Zwangerschapsmasker, ofwel melasma of chloasma. Het ontstaat door hormonale schommelingen, vooral tijdens de zwangerschap, maar ook bijvoorbeeld door anticonceptiemiddelen. Het zijn onregelmatig gevormde, donkere vlekken op het gezicht (vandaar de naam ‘masker’) of op de armen.
 • Sproeten
 • Postinflammatoire hyperpigmentatie, ontstaan als gevolg van een ontsteking of huidletsel.

Hoe ontstaat het?
Jouw huidskleur wordt bepaald en beïnvloed door verschillende stoffen, maar het pigment melanine is daarbij veruit de belangrijkste. Melanine beschermt je huid tegen schadelijke UV stralen. Daarom word je ook bruin als je in de zon zit: onder invloed van het zonlicht maakt je huid melanine aan om zichzelf te beschermen. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan dit natuurlijke beschermingsmechanisme verstoren. De huid raakt ‘in de war’ en gaat op bepaalde delen erg veel melanine produceren.

Hetzelfde kan gebeuren na een ontsteking of letsel zoals bij postinflammataire hyperpigmentatie. Bij melasma of chloasma (zwangerschapsmasker) zijn het hormonale invloeden die de veroorzaker zijn en soms, zoals bij sproeten, is het gewoon genetisch bepaald.

Het kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen, zoals bij hormoonbehandeling (bijvoorbeeld anticonceptie), antibiotica, chemotherapie, medicatie tegen malaria, epilepsie en meer. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door een ziekte, zoals sommige auto-immuunziekten en stofwisselingsziekten.

Maar nogmaals, het ‘waarom’ achter al deze gevallen is nog niet helemaal duidelijk.

Pas op met de zon!
Wat ook de oorzaak moge zijn, wanneer er eenmaal donkere vlekken zijn ontstaan, maakt zonlicht het alleen maar erger. Logisch, want dit brengt de melanineproductie op gang. Blijf dus zo veel mogelijk uit de zon, draag beschermende kleding en gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.

Behandelmethoden:

 • Chemische peelings: hierbij wordt een zuurhoudende oplossing aangebracht op de vlekken. De buitenste lagen van de huid worden daardoor verwijderd. Er vormen zich blaren en de huid laat los. Daardoor komt de onderliggende, nieuwe, gelijkmatig gepigmenteerde huid aan de oppervlakte te liggen.
 • Lasertherapie: deze gezichtsbehandeling heeft min of meer hetzelfde effect, maar bij deze methode kan veel nauwgerichter gewerkt worden. Zo kan je heel secuur de pigmentvlekken laseren waarbij de intensiteit kan variëren, afhankelijk van de mate van verkleuring. Bij de mildste behandeling wordt alleen de opperhuid verwijderd en de intensievere manier werkt tot in de diepst gelegen huidlagen.
 • Huidverzorgingsproducten: er zijn verschillende huidverzorgingsproducten voor de behandeling van overmatige pigmentvorming. Sommige ingrediënten zijn inmiddels verboden en daarom in Nederland niet meer verkrijgbaar. Wel verkrijgbaar zijn producten met derivaten van vitamine C en derivaten van retinoïden of vitamine A. Beide zijn effectief, maar hebben als nadeel dat ze de huid kunnen irriteren en juist weer gevoeliger maken voor zonlicht. Daarbij mogen deze producten niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Daarnaast zijn er ook producten met B-resorcinol, deze werken ook goed en irriteren de huid niet. B-resorcinol zou de plekken al na vier weken doen verminderen.

Moedervlekken

Ook bij een moedervlek, in medische wereld naevus naevocellularis genoemd, is er sprake van een opeenhoping van pigmentvormende cellen. Iedereen heeft er wel een paar en het is dan ook een normaal verschijnsel.

Soorten moedervlekken:
Er zijn verschillende soorten moedervlekken en de meeste zijn onschuldig. Meestal wordt het soort moedervlek aangeduid op basis van de vorm en kleur. Zo heb je bijvoorbeeld een bruine en een rode moedervlek. Soms zijn ze mooi rond en vlak, andere lijken op de huid te liggen en weer andere hebben een onregelmatige vorm lijken een beetje op een wrat.

Het kan zijn dat zo’n vlek zich in de loop der tijd ontwikkelt tot een vorm die wél schadelijk is. Daarom is het belangrijk jouw vlekjes in de gaten te houden. Er zijn twee soorten kwaadaardige moedervlekken die onder deze categorie vallen:

 1. Melanoom: dit is een kwaadaardige moedervlek waar sprake is van pigmentcelkanker. Het kan ontstaan vanuit een gewoon moedervlekje of zich spontaan op de huid vormen.
 2. Dysplastische naevi naevocellulares, ofwel een onrustig moedervlekje. Deze zijn goedaardig, maar hebben wel een grotere kans zich tot een melanoom te ontwikkelen.

Hoe kun je een melanoom herkennen?
Een aantal symptomen duiden op een kwaadaardige verandering. In het Engels is er een handig ezelsbruggetje voor: de ABCDE-regel:

A: ASYMMETRY, een gezonde vlek is symmetrisch.

B: BORDER, de rand van de vlek, deze hoort duidelijk en scherp te zijn. Wordt deze grillig of vaag dan is dat geen goed teken.

C: COLOUR, een gezonde vlek verandert niet van kleur of kleursamenstelling. Een melanoom heeft vaak verschillende kleuren.

D: DIAMETER, de meeste gezonde vlekken zijn niet groter dan 6 mm doorsnede. Maar dit is ook weer niet altijd het geval.

E: EVOLUTION, ontwikkeling/verandering. Een gezonde vlek is stabiel en verandert niet in korte tijd.

Jeuk en pijn is verder ook een alarmbel. Wederom zeggen we: bezoek je arts als je het niet vertrouwt!

Moedervlekken verwijderen
Een vlakke of dikke moedervlek verwijderen is meestal niet noodzakelijk, maar vaak wel gewenst. Bijvoorbeeld omdat deze op een erg zichtbare plek zit, of omdat hij dik is en vaak gestoten wordt. Het verwijderen kan op verschillende manieren:

 • Coagulatie: hierbij wordt de vlek eraf geschaafd. Deze methode is vooral geschikt voor een dikke moedervlek die op de huid lijkt te liggen.
 • Lasertherapie: veel gebruikt bij vlakke vlekken
 • Chirurgisch verwijderen

Couperose

De kenmerkende rode kleur in het gelaat bij deze huidaandoening (essentiële teleangiëctasiëen ) wordt veroorzaakt door talrijke, kleine adertjes. Deze zijn enigszins uitgezet en hebben daardoor een rode of blauwe kleur. Dit verschijnsel is volkomen onschuldig maar veroorzaakt vaak wel een boel ellende.

De aandoening ontwikkelt zich meestal vanaf ongeveer dertig jaar bij mensen met een blanke huid. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Behalve dat dit verschijnsel als cosmetisch storend wordt beschouwd, kunnen de adertjes kunnen ook klachten geven. Denk hierbij aan een brandend gevoel, jeuk, prikkelingen en tintelingen.

Hoe ontstaat het?
De oppervlakkige adertjes in de huid worden slapper en zetten uit. Hoewel de echte oorzaak niet helemaal duidelijk is, zijn er verschillende factoren die dit proces kunnen beïnvloeden:

 • Erfelijkheid
 • Overmatige blootstelling aan de zon
 • Huidtype: mensen met een licht huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van couperose
 • Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes
 • Grote overgangen van temperatuur
 • Alcoholgebruik

Couperose behandeling
De adertjes kunnen op verschillende manieren worden behandeld.

 • Laser: een prijzige methode, maar wel de meest effectieve couperose behandeling.
 • Elektrocoagulatie: ook het dichtbranden van de adertjes is zeer effectief.
 • Crèmes: er zijn speciale crèmes om de roodheid van couperose te verminderen. Met deze gezichtsbehandeling worden ook de eventuele klachten als jeuk en branderigheid minder. Maar de adertjes gaan niet helemaal weg.
 • Camouflage: een goede foundation is een ideale manier om de rode kleur te camoufleren.

Acne

Bij heftige acne ontstaat er veel littekenweefsel: niet zo’n leuk souvenirtje! Dit is niet alleen in het gezicht het geval, want acne op de rug en in de hals komt ook vaak voor. Bij acne zijn er twee littekensoorten:

Met weefselverlies: Dit zijn de zogenaamde ijspriemlittekens (‘ice-pick’ littekens) en appelboorlittekens. Daarnaast heb je ook de glooiende (niet scherp omrand) en de atrofische littekens. Deze laatste zijn wit van kleur en hebben een sterk verdunde huid.
Met weefseltoename: Hierbij gaat het om het hypertrofisch litteken waarbij een grote hoeveelheid littekenweefsel op de huid lijkt te liggen.

Acne littekens verwijderen
Wat de beste behandeling is om littekens te verwijderen, is sterk afhankelijk van om welk type acne litteken het gaat. Deze oneffenheden zullen echter nooit helemaal verdwijnen. Acne littekens verwijderen is dan ook niet echt mogelijk, maar je kunt ze wel laten behandelen zodat ze minder zichtbaar worden. Dit kan door:

 • Chirurgische ingreep: Opvallende, diepe, grote plekken, zoals een hypertrofisch litteken, kunnen worden weggesneden. Er wordt dan wel nieuw littekenweefsel gevormd, maar dit is kleiner en minder opvallend.
 • Laser: Hierbij wordt de aanmaak van bindweefsel gestimuleerd. Het heeft een redelijk mooi effect, maar dit is wel tijdelijk, daar het extra bindweefsel na verloop van tijd weer wordt afgebroken. Deze behandeling moet elk jaar opnieuw worden toegepast.
 • Peeling, laser en dermabrasie: Bij deze methoden worden de buitenste huidlagen verwijderd en zijn daarmee heel geschikt om oppervlakkige littekens te verwijderen en bij grotere oppervlakten zoals voor acne op de rug.

Andere huidoneffenheden

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten huidoneffenheden. Denk bijvoorbeeld aan rimpels, huiduitsteeksels, gerstekorrels, littekens door een ongeval of acne littekens, wratten en fibromen.

Rimpels:

Hoe ouder we worden, hoe gerimpelder onze huid wordt. Onze huid is constant bezig zichzelf te vernieuwen, door oude huidcellen af te stoten en collageen (bindweefsel) en elastine aan te maken. Nieuwe cellen groeien weer terug en zo blijft de huid in goede staat. Maar als we ouder worden, loopt de aanmaak van elastine en collageen terug. De huid verliest elasticiteit en er vormen zich rimpeltjes.

Behandeling:
Deze huidplooien zijn er in verschillende vormen en de behandelmethode is afhankelijk van het soort en de diepte van de rimpel. Denk bijvoorbeeld aan mesotherapie, microneedling en peeling voor diepe plooien. Dit zijn behandelingen die je in de schoonheidssalon kunt ondergaan. Thuis kun je kiezen voor goede huidverzorgingsproducten met hyaluronzuur. Dat is een lichaamseigen stof die zeer goed vocht kan vasthouden en aantrekt. Het is erg effectief tegen fijne rimpeltjes en we zien de stof dan ook in heel veel antirimpelproducten. Ook de schoonheidsspecialiste gebruikt hyaluronzuur bij cosmetische behandelingen met fillers. Zo kan je bepaalde, diep liggend plekken in het gezicht met een hyaluronzuur injectie weer volume geven en huidplooien opvullen.

Gerstekorrels:

Milia, ofwel gerstekorrels, zijn ongevaarlijke, witte bultjes. Het zijn opeenhopingen van keratine (het gaat dus niet om talg en zijn niet een soort mee eters!), wanneer een porie verstopt is en het keratine niet naar buiten kan. Meestal verdwijnen ze uiteindelijk vanzelf weer.

Heb je last van gerstekorrels, dan is het belangrijk om voldoende water te drinken en je huid goed te beschermen tegen de zon. Verder kun je zelf je huid exfoliëren met goede scrub die salicylzuur of vitamine A bevat.

Gerstekorrel weghalen
Gerstekorrels komen vaak voor rond de ogen, de plek waar je huid het meest kwetsbaar is. Ga ze dus in ieder geval nooit zelf uitknijpen of doorprikken, alsof je mee eters zou verwijderen! Het is beter om naar een schoonheidssalon te gaan om deze plekjes door een huidspecialist te laten behandelen. De schoonheidsspecialiste kan je gerstekorrel weghalen door deze met een steriel naaldje open te prikken, zodat het keratineknobbeltje eruit gehaald kan worden.

Fibroom:

Dit zijn goedaardige, vaak steelvormige huiduitsteeksels, ook wel steelwratjes genoemd. Ze komen vaker voor bij mensen met diabetes mellitus, bij overgewicht en bij ouderen en we zien ze vooral in de liezen, onder de borsten, in de hals en onder de oksels. In een enkel geval ontstaat het tussen het hoofdhaar en wordt het gevoeld als een bult op het hoofd of een bult achter het oor.

Dermatofibroom
Dermatofibromen, ook wel histiocytomen genoemd, zijn bijna hetzelfde als steelwratjes, alleen zit er geen steeltje onder. Deze goedaardige bobbeltjes in de huid komen vooral voor op de benen en armen en we zien ze bij vrouwen vaker dan bij mannen. Ook deze vorm kan wel eens als een bult op het hoofd gevoeld worden.

Fibroom verwijderen
Door de vorm van de fibroom kan er wrijving ontstaan onder de kleding en dat kan voor pijn en irritatie zorgen, in dat geval is het beter om de steelwratjes te verwijderen. De huisarts kan eenvoudig een fibroom verwijderen door het weg te knippen met een steriel schaartje. Tegenwoordig zijn er ook pakketjes te koop om zelf thuis steelwratjes te verwijderen door middel van bevriezing.

Waterwratjes

Waterwratten zijn kleine, bolvormige, glanzende pukkeltjes die met vocht gevuld zijn. Ze komen vooral voor bij kinderen, maar soms ook bij volwassenen. Ze worden veroorzaakt door een virus wat in het vocht in de wratjes zit en daarom zijn waterwratjes erg besmettelijk. Meestal verdwijnen ze vanzelf en is een behandeling niet nodig.

Behandeling is wel mogelijk, maar meestal gaan daar meer nadelen dan voordelen mee gepaard. Je huisarts kan de wratjes bevriezen, wegbranden of wegschrapen, maar het is beter om het vanzelf over te laten gaan. Betracht dan wel zo goed mogelijke hygiëne: eigen handdoek/washandje, veel handen wassen, niet in de ogen wrijven en open wratjes afplakken met een pleister en laat kleine kinderen met waterwratjes niet samen in bad gaan.

Keratoacanthoom

Dit is een goedaardige tumor (huidknobbeltje) dat in korte tijd ontstaat (2 à 3 weken). Het is een opeenhoping van hoorncellen. Meestal verdwijnt het weer vanzelf na verloop van een paar maanden. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en laat een litteken achter.

Wat kan de schoonheidsspecialiste voor je betekenen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is er heel veel wat er aan je huidproblemen gedaan kan worden. In de schoonheidssalon kunnen we een huidanalyse maken. Zo kunnen we bepalen wat voor jou de juiste gezichtsbehandeling zou zijn. De mogelijkheden zijn daarbij zeer uitgebreid: van mee eters verwijderen, permanente ontharing en een behandeling voor algehele huidverbetering, tot specifieke en intensieve behandeling van ernstigere huidaandoeningen. Blijf er dus niet meer rondlopen, maar vraag de huidspecialist om advies!