Ben je geen gewone schoonheidssalon ?

Meteen na de opleiding wilde ik de diepte in, specialiseren in huidverbetering. Het geheim van een jongere huid, dat wilde ik graag ontrafelen! Ik heb een schoonheidssalon, maar ik geef geen wellness behandelingen. Ik zocht naar steeds meer “gereedschappen” die konden helpen de huid jonger en veerkrachtiger te worden: snellere celdeling, egale teint, geen pigmentvlekjes, rode vlekken of grove poriën en een stevige huid. Niet iedere huid kan op dezelfde manier aangepakt worden, daarom was ik continue op zoek naar allerlei mogelijkheden. Op zoek naar het geheim van huidverjonging!

De beste huidbehandeling die er is, had ik al die tijd in huis!

In de begindagen van deze behandeling was er niemand in Nederland die de behandeling deed, dus training was er ook niet echt. Door elke 2 jaar bijscholing te volgen, continue zelf te studeren en ervaring met klanten is de behandeling geperfectioneerd tot wat hij nu is. Kom ik zo op terug!

Waarom is huidverbetering eigenlijk nodig?

Het is gewoon logisch. Je huid is een natuurlijk iets, het ademt en leeft. De huid omhult je lichaam waar het voeding en zuurstof van krijgt. In ruil daarvoor beschermt het je lichaam tegen indringers van buitenaf, en laat het je dingen van buitenaf registreren: temperatuur en druk. Het jeukt als er iets irriteert, of je hebt pijn als het verder gaat dan kriebelen.
Heb je ook gelijk in, alleen kan een dunner wordende huid ook voor problemen zorgen. Een dunne huid heeft minder weerstand. Er zitten minder cellen in en afvalstoffen worden langzamer afgevoerd. Je hebt daardoor meer kans op langzame genezing als er iets aan de hand is met je huid. Maar je kunt ook zeggen dat het prima is, wat meer rimpels. Nou en?
Of je het nou prima vindt, die paar rimpels extra elk jaar of je wordt er naar van: er valt dus ook wat te zeggen voor een gezonde stralende huid, die lekker zacht en soepel aanvoelt. Ja toch?

“Stilstand is achteruitgang”

Kijk, je huid gaat steeds langzamer nieuwe cellen aanmaken. Dat begint al rond je 25e jaar. Terwijl de buitenste huidlaag wel afslijt door schoonmaken, afdrogen, schoonmaken en afdrogen elke dag. En doordat er minder cellen bijkomen dan dat er af gaan, wordt je huid dunner. Gevoeliger. Droger. Minder talgproductie (hormonen en daardoor talgproductie neemt ook af) zorgt ook voor droogte en laat meer verdamping vanuit je huid toe. De weerstand van je huid neemt af.

Maar wat is nou het geheim van huidverjonging?

Wacht nou even! Ik wil nog even zeggen dat áls je moeite hebt met het accepteren dat je huid er nou eenmaal ouder uit gaan zien, en je wilt geen operatie, botox of fillers laten spuiten, dan is er hoop. Ik kan je een simpele techniek leren om weer een jongere huid te krijgen, die straalt van gezondheid en een beetje minder vermoeid en er frisser uit ziet.
Mooi meegenomen: er verdwijnen ook wat lijntjes! Voorwaarde is wel dat je een normale huidherstel hebt. En je huid zal wat harder moeten werken.

“Alles wat leeft heeft verzorging nodig, dus ook je huid”

Wat heeft mijn huid nodig?

Aandacht ten eerste. Bescherming. Zuurstof en voeding. En die prikkel om wat harder te werken. Wij schoonheidsspecialisten streven altijd naar een goede doorbloeding van de huid. Bindweefselmassage is onder andere daarvoor een goede methode. Hierdoor wordt de bovenste levende huidlaag voorzien van zuurstofrijk bloed dat ook voedingsstoffen bevat. Als de huid daarna weer kalmeert, dan trekt het overtollige bloed zich weer terug en neemt afvalstoffen met zich mee. En dat is goed! Je huid krijgt er een boost van.

Hoe wordt mijn huid weer dikker?

Maar er is meer mogelijk. Je kunt nog een stap verder gaan. Als je je huid maar zover krijgt om extra veel nieuwe cellen aan te maken. Dit bereik je door de huid een beetje voor de gek te houden. Als er een cel stuk gaat en de inhoud van die cel in de huid terecht komt, dan gaat er een alarm signaal uit naar de nieuwe cel-vormende cellen in je huid. Door dat signaal weten deze cellen dat er een reparatie gedaan moet worden, en ze gaan daarom aan het werk. Je huid zal altijd streven naar een gesloten huid, vanwege de noodzaak tot bescherming van je lichaam. Volg je me nog?

Maar hoe krijg ik een jongere huid?

Onder hygienische omstandigheden kun je een behandeling uitvoeren die de huid (letterlijk) prikkelt met miniscuul dunne naaldjes. Er vindt daarna op zeer grote schaal nieuwe collageen aanmaak plaats om al die mini prik-gaatjes weer dicht te maken. Deze techniek heet: microneedling. Deze fantastische behandeling neemt geen huid weg zoals bij peelings of microdermabrasie, maar is feitelijk een fractionele behandeling die kleine prikjes in de huid maakt en aanzet tot de aanmaak van nieuwe cellen.
Dus ik kan thuis ook een betere huid krijgen door met zo’n huidroller aan de slag te gaan?
In principe wel. Je hebt wel een goede gebruiksaanwijzing nodig. En een goede kwaliteit dermaroller, huidroller, MTS roller of mesotherapy roller zoals ze ook wel genoemd worden. Het microneedling apparaat voor thuis kan zelfs electrisch zijn, bijvoorbeeld de Dermapen. Zolang je maar weet wat je doet óf je zorgt dat je instructie krijgt van een professional. Je hebt ook een serum nodig met hyaluron en vitaminen dat geschikt is om te gebruiken tijdens het rollen, dus zonder parfum en kleurstoffen. En je hebt een beschermende dagcreme nodig tegen UVA en UVB stralen die je collageen sneller afbreekt dan je het kunt opbouwen. Dat is zonde van je werk toch?

Waarom heb ik dan nog een salonbehandeling nodig?

Goeie vraag. Een roller voor thuis heeft één naaldlengte, bijvoorbeeld 0,3 mm of 0,5 mm. In de salon werk ik met een electrische pen (Dermapen) waarvan ik de naaldlengte kan instellen. Op het voorhoofd werk ik minder diep, rond de mond 4x zo diep. Ik behandel de huid dicht bij de ogen ook; deze huid is vaak heel dun en mag ook aan de slag wat mij betreft.
Ik weet wat ik doe, ik voer al 10 jaar microneedling behandelingen uit, laat me bijna jaarlijks bijscholen op dit gebied. Ik werk volgens GGD regels en heb zelfs goedkeuring voor PMU.
Het is de meest fascinerende behandeling die er is, artsen en ziekenhuizen werken er zelfs mee om brandwond-littekens te versoepelen.

Heb je foto’s van resultaten?

Hier zijn voor en na foto’s van een microneedling behandeling.
Beiden zijn gemaakt na een maand na 1 behandeling.

Niet iedereen zal meteen even spectaculair reageren, dat geef ik onmiddellijk toe. Er zijn nog enkele andere factoren die een rol spelen in huid herstel. Stress, roken, voeding, medicijn gebruik en ziekte kunnen invloed hebben. Onvoldoende water drinken en slaapgebrek ook. Maar je ziet wat er mogelijk is. De huid zal optimaal reageren als je je huid ook wat extra liefde en aandacht geeft.
Je voelt je nou eenmaal lekkerder in / met een gezonde huid, en dat is de moeite waard!