microdermabrasie

Microdermabrasie behandeling: doet echt wat het belooft!

Een microdermabrasie behandeling is dé schoonheidsbehandeling van deze tijd. We durven met een gerust hart te zeggen dat het de oplossing is voor heel veel huidproblemen. Is je huid futloos en lijkt het toe aan een echte oppepper? Vind je die acné littekens en ouderdomsvlekken zo lelijk? Wil je die pigmentvlekken verwijderen en van je grove porien en ruwe huid af? Dan is een microdermabrasie behandeling voor jou waarschijnlijk een goede oplossing. Want na één behandeling zie je al resultaat!

In elke schoonheidssalon wint de microdermbrasie behandeling in hoog tempo aan populariteit en dat zegt eigenlijk al genoeg over de effectieve werking ervan. Bij deze gezichtsbehandeling wordt er gewerkt met het licht schurende effect van fijne kristallen. Het is een proces op mechanische basis, dus zonder schadelijke chemicaliën. Ben je benieuwd naar hoe het mogelijk is, dat je met een proces dat eigenlijk heel eenvoudig is, zo snel resultaat boekt?

In deze blog vertellen we je alles over microdermabrasie: wat het eigenlijk inhoudt en wanneer het wél of juist niet een geschikte behandeling is.

Wat is microdermabrasie?

De letterlijke betekenis van deze term is het afslijpen (brasie) van de huid (derma) op micro niveau. Het is een proces dat zou je het kunnen vergelijken met zandstralen, maar dan wel heel fijn en gedetailleerd. Het komt dus neer op een zeer nauwkeurige, mechanische peeling van de huid. Met een apparaatje wordt de huid vacuüm gezogen terwijl het aluminium microkristallen op de huid spuit. Deze kristallen hebben een licht schurende werking en verwijderen de dode huidcellen van de toplaag van de opperhuid.

Ook kan het systeem zonder kristallen werken. Ter voorbehandeling van bepaalde licht-behandelingen, is het beter geen kristallen te gebruiken. ‘Verse’ huidcellen komen nu aan de oppervlakte te liggen. De huid kan daardoor beter werkstoffen opnemen, is beter doorbloed en bovendien wordt de aanmaak van nieuwe cellen door deze behandeling gestimuleerd.

Een jonge, gezonde huid vernieuwd zich elke 30 dagen. Naarmate je ouder wordt, gaat dat proces steeds wat langzamer. Er ontstaan fijne lijntjes (en later echte rimpels) en vlekjes, de huid gaat minder stralen en gaat er wat grauw uitzien. Door de micropeeling kan men pigmentvlekken verwijderen en krijgt een ruwe huid een betere structuur en conditie. Deze behandelmethode is dus een uitstekende ondersteuning van het natuurlijke vernieuwingsproces van je huid!

Microdermabrasie, voor wie is het geschikt?

Op een enkele uitzondering na, is een microdermabrasie behandeling geschikt voor iedereen: voor elke leeftijd, man en vrouw en bijna alle soorten huidtypen. Voor elke leeftijd en huidtype gelden andere klachten en behoeften. Met deze ultrapeeling worden goede resultaten geboekt bij zowel tieners als mensen van middelbare leeftijd.

Doordat de buitenste, dode laag van de huid wordt verwijderd, krijgt de levende laag de kans om te stralen. Deze behandeling is daardoor een goede remedie voor een scala aan klachten. Door een microdermabrasie behandeling wordt de huid gereinigd, sluiten grove porien zich weer, verdwijnen fijne lijntjes en worden pigmentvlekken verwijderd. Zelfs littekens (veroorzaakt door bijvoorbeeld acné) en rimpels worden minder. Afhankelijk van de staat van je huid en van de klachten die je hebt, bespreken we een behandelplan.

Soms is een eenmalige behandeling voldoende, terwijl in andere gevallen een serie van 3 of 4 behandelingen vereist is. En in enkele gevallen zullen wij deze schoonheidsbehandeling zelfs afraden, zoals bijvoorbeeld bij ernstige acné of rosacea.

Zowel het gezicht, de hals als de decolleté kan worden behandeld.

Voor welke klachten is microdermabrasie dé oplossing:

 • Onzuivere huid
 • Vette/gecombineerde huid
 • Bij huidveroudering en ouderdomsvlekken
 • Oppervlakkige pigmentvlekken en hyperpigmentatie
 • Schade door zonnebrand
 • Oppervlakkige Acné littekens
 • Onzuivere rokershuid
 • Verstopte en grove porien
 • Grove structuur van de huid
 • Droge, futloze en/of ruwe huid
 • Fijne lijntjes, ondiepe rimpels
 • Verslapte huid

Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie, ofwel plaatselijke opeenhoping van pigment, is op zich onschuldig. Toch is niemand blij met van die donkere vlekken in het gelaat. Er zijn verschillende gradaties:

 • Eenvoudige pigmentvlekken, ook wel ouderdomsvlekken genoemd.
 • Zwangerschapsmasker of melasma. Deze vlekken ontstaan door bepaalde hormonen, vaak tijdens de zwangerschap.
 • Postinflammatoire hyperpigmentatie, verkleuring ontstaan door een ontsteking. Mensen met een donkere huidskleur hebben hier vaker last van.

Wil je deze ontsierende pigmentvlekken verwijderen, dan kan een gezichtsbehandeling in de vorm van ultra peeling een heel goed resultaat leveren!

Couperose en Rosacea

Dit zijn twee huidaandoeningen die op elkaar lijken en ook nogal eens verward worden. Couperose is een fijn netwerk van kleine rode en soms blauwe bloedvaatjes in het gelaat. Deze vaatjes hebben geen functie, maar zijn ook niet schadelijk.

Rosacea daarentegen wordt naast dezelfde bloedvaatjes en roodheid als couperose, ook gekenmerkt door bultjes (papels) en puistjes (pustels). In beide gevallen is de huid erg kwetsbaar. Bij Rosacea mag er absoluut geen microdermabrasie toegepast worden. In het geval van couperose zou een licht vorm van deze ultrapeeling kunnen worden toegepast, maar dit is niet zonder risico.

Microdermabrasie apparaat

Hoewel er verschillende soorten apparaten zijn, zien ze er in grote lijnen hetzelfde uit: een basistoestel en een soort staaf of pen die via een slang met elkaar zijn verbonden. De behandeling wordt uitgevoerd door de pen recht op de huid te gehouden. Zo kan het zich vacuüm zuigen en, afhankelijk van het type apparaat, de microkristallen op de huid spuiten of de diamantkoppen over de huid bewegen.

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten apparaten. Er zijn machines waarbij gebruik wordt gemaakt van microkristallen in de vorm van korreltjes en er zijn apparaten die werken op basis van diamantkoppen. Voor die laatste zijn er dus geen korrels nodig. Maar welk apparaat er ook wordt gebruikt, deze moet wel aan de minimum eisen voldoen en CE gekeurd zijn.

Waar moet je op letten?

Wanneer je besluit een kostbare behandeling te ondergaan bij de schoonheidssalon, dan wil je natuurlijk dat je er mooier uitkomt dan je erin gaat. En je wil al helemaal niet dat je huid er schade van ondervindt. Als je zeker wilt zijn van goede kwaliteit en dus een goed resultaat, vraag dan even na of de behandelaar getraind is en welk type apparaat en kristallen er gebruikt worden. Bij ons ben je er in ieder geval zeker van dat je op al deze punten topkwaliteit krijgt!

Verschillende dieptewerkingen

De meeste apparaten zijn uitgerust met standen voor verschillende dieptewerkingen. Behalve het feit dat het type machine anders kan zijn, heeft het ook nog verschillende standen die voor de behandeling kunnen worden gebruikt:

Stand 1:

Deze behandeling is het meest oppervlakkig, hierbij worden alleen de dode huidcellen aan de oppervlakte verwijderd

Stand 2:

De werking is dieper: dode cellen in de opperhuid worden verwijderd.

Stand 3:

Werking tot in de lederhuid. Dit is een behoorlijk agressieve behandeling waarbij de buitenste, dode huidlaag wordt verwijderd tot aan de levende laag van huidcellen.

Ervaringen met microdermabrasie

Het is inmiddels duidelijk dat het resultaat van de behandeling afhankelijk is van de staat van je huid en van het schoonheidssalon waar je naartoe gaat. Maar de meeste klanten zijn erg blij met hoe hun huid er al na één of meerdere behandelingen uitziet. De huid straalt weer en de porien zijn zichtbaar kleiner en schoner. Dit is wat een aantal klanten direct na de behandeling zei:

“Mijn huid voelt zacht, is schoon en is een klein beetje rood. Ik wist van te voren niet precies wat ik moest verwachten, maar de behandeling was niet pijnlijk en ik had echt het gevoel dat mijn huid goed werd gereinigd. En dat was precies wat het nodig had! Heel tevreden met de hele procedure en het resultaat.”

“Ik heb van iemand een bon voor microdermabrasie gekregen en was erg benieuwd. Mijn huid was echt toe aan flinke opkikker. Nu voelt mijn huid zachter en ziet er veel frisser uit. De behandeling heeft niet die donkere plekjes verwijderd, deze zijn alleen iets lichter geworden. Maar ik denk dat het resultaat ook afhankelijk is van de intensiteit van de behandeling. Ik heb nu pas 1 behandeling gehad”

Wanneer je verder gaat kijken op internet zie je jammer genoeg ook reviews van mensen die niet tevreden zijn. De meest gehoorde klacht is dat er naderhand weinig verschil te zien is en dat de behandeling zonde van het geld is. Waarschijnlijk is een gebrek aan ervaring bij de behandelaar en de gebruikte apparatuur de oorzaak van de teleurstelling.

Voor en na foto’s

We kunnen je natuurlijk vertellen waarom microdermabrasie zo goed is voor je huid, maar niets is duidelijker dan een paar foto’s. Om je echt te laten zien wat microdermabrasie met je huid doet en wat de resultaten zijn, hebben we daarom hier een paar foto’s van voor en na de behandeling.

Zijn er ook nadelen?

Een groot nadeel van microdermabrasie is het feit dat de behandelingen vrij kostbaar zijn en dat je ze bij een specialist (huid- of schoonheidsspecialiste) moet laten uitvoeren. De expertise van de behandelaar is erg belangrijk! Dat de microdermabrasie behandeling zo prijzig is, heeft direct te maken met de hoge aanschafprijs van het apparaat. Je moet echt uitkijken: wanneer je de behandeling voor een veel lagere prijs tegenkomt, is het zeer waarschijnlijk dat er dan gebruik gemaakt wordt van een goedkoper apparaat waardoor het je huid misschien alleen maar schaadt!

Soms is er een korte hersteltijd nodig voor de huid. Deze kan naderhand wat rood zijn en kleine schaafwondjes of krasjes vertonen. (Hoewel dit bij het gebruik van de duurdere kristallen tot een minimum beperkt is). Wat mensen soms als een nadeel ervaren, is dat je daarna een aantal weken beter niet in de zon kunt zitten. Je kunt dus niet direct daarna op vakantie.

Het kan ook zijn dat een dergelijke behandeling voor jou niet geschikt is. Heb je een koortslip of is je gezicht verbrand in de zon, dan moet je eerst wachten tot de symptomen daarvan weer verdwenen zijn. Een moedervlek mag helemaal niet gepeeld worden en hetzelfde geldt wanneer er sprake is van ontstekingen van de huid, eczeem, psoriasis en vitamine A medicatie (roaccutane, bij Acné voorgeschreven door arts). Hetzelfde geldt in het geval van huidkanker, rosacea, herpes en actinische keratose. Ben je zwanger? Ook dan is het beter om deze behandeling niet te doen en uit te stellen tot na de bevalling.
Behandeling

Het is de bedoeling dat deze gezichtsbehandeling je blij maakt. Zowel tijdens als na de behandeling! Een bezoek aan onze salon moet echt een feestje zijn! Terwijl wij aan het werk gaan, kan jij je lekker ontspannen. De behandeling doet geen pijn, al voel je uiteraard wel dat er wat met je huid gebeurt. Een complete microdermabrasie behandeling in onze schoonheidssalon omvat de volgende elementen:

Voorbereiding

Je installeert je lekker in onze behandelstoel en daarbij zorgen wij dat je ontspannen en comfortabel ligt. Je krijgt een mutsje over je haren, zodat deze niet in de weg zitten.

Reiniging
Een goede hygiëne is belangrijk. Het voorkomt infecties en zorgt voor een beter resultaat van de behandeling.

Microdermabrasie
De eigenlijke behandeling met de peeling-pen

Crème masker
Hierdoor kan je huid even bijkomen en krijgt het extra voeding en hydratatie.

Afsluitende verzorging
We maken je gezicht weer schoon en droog. Daarna vertellen we je wat je de komende dagen kunt verwachten en geven je advies over wat je het beste wel en niet kunt doen.

Hoe vaak behandelen?

Naderhand ben je misschien zó blij met het resultaat, dat je het liefst elke week een behandeling wilt ondergaan. Maar, zoals met zoveel dingen in het leven, is ook in dit geval ‘té’ niet goed!

Wat men namelijk vaak vergeet te vertellen in het verhaal over microdermabrasie is dat die dode huidcellen wel degelijk een functie hebben. Ze beschermen tegen invloeden van buitenaf: vuil en zonlicht bijvoorbeeld. Daarom mag deze gezichtsbehandeling niet té vaak worden toegepast.

Omdat we het hier hebben over een intensieve peeling, zou je maximaal 2 kuren van 3 à 5 behandelingen per jaar mogen volgen. Daarna kun je als onderhoud ongeveer elke twee maanden een behandeling ondergaan. Maar, iedere huid is verschillend. Daarom zullen we altijd eerst bespreken wat in jouw geval de beste aanpak is.

Advies voor na de behandeling

Omdat de jonge, levende huidcellen nu aan de oppervlakte liggen, is je huid extra goed in staat om werkstoffen te absorberen. Als je dus slim bent, gebruik je deze tijd kwalitatief hoogwaardige gezichtsproducten die veel werkstoffen bevatten. Zo profiteer je optimaal van je behandeling! Tijdens het afrondende gesprek na de behandeling zullen we je advies geven over welke producten hiervoor het beste geschikt zijn.

Verder heeft je huid even de tijd nodig om te herstellen. Wees er de komende dagen extra vriendelijk voor! Draag bij voorkeur even geen make-up (ongeveer twee dagen) en ga de komende week niet naar het zwembad: chloorwater is nogal agressief voor je huid en bevat bacteriën. Omdat de beschermende laag dode cellen er nu niet meer is, moet je nu goed oppassen met UV straling. Het beste is om de komende maand zo min mogelijk in de zon te gaan zitten. Gebruik een dagcrème met UV bescherming of zonnebrandcrème voor het gezicht met een hoge beschermingsfactor. Overigens is het ook beter om vanaf twee weken vóór de behandeling niet in de felle zon te gaan zitten.

Kosten microdermabrasie behandeling

De prijzen voor een microdermabrasie behandeling bij een schoonheidsspecialiste lopen nogal uiteen. Dit heeft te maken met de apparatuur die er gebruikt wordt (zie boven) en met de te behandelen oppervlakte. Wanneer alleen de wangen behandeld worden, is dit een relatief kleine oppervlakte en dus goedkoper.

Bij ons betaal je voor een totale behandeling van ongeveer een uur € 100,-. Een kuur bestaat uit 3 à 5 behandelingen. Klik hier om de prijslijst te zien.

Microdermabrasie behandeling FAQ

Gaan mijn rimpels en pigmentvlekken weg met microdermabrasie?
Helaas niet. De huid krijgt wel een mooie, tijdelijke verfrissing, maar het echte probleem wordt niet aangepakt. Acne littekens, pigmentvlekken, rimpels en lijnen kunnen helaas niet door middel van microdermabrasie worden verwijderd.

Is mijn huid geschikt voor een microdermabrasie behandeling?

Heb je een gezonde, niet te gevoelige huid? En heb je last van een doffe teint of milde acne? Dan ben je de perfecte kandidaat voor microdermabrasie.

Contra-indicaties:

 • Herpes infectie (koortslip)
 • op moedervlekken
 • eczeem (klik als je meer wilt weten over eczeem)
 • psoriasis
 • zonverbranding
 • vitamine A medicatie (Isotretinoine, Roaccutane)
 • rosacea (als je wat meer info wilt over rosacea en couperose)
 • huidkanker
 • actieve acne